OM eist celstraf tegen imam Al Fitrah-moskee voor niet meewerken bij parlementaire ondervragingscommissie

Het Openbaar Ministerie eist cel- en taakstraffen tegen twee oud-bestuurders van de inmiddels failliete salafistische Al-Fitrah moskee wegens het niet meewerken bij een parlementaire ondervragingscommissie. Dat maakt het OM donderdag bekend.

In juli 2019 werd door de Tweede Kamer een parlementaire ondervragingscommissie ingesteld naar buitenlandse moskeefinanciering. Hiervoor verzocht de Kamer de Al-Fitrah Moskee om haar financiële administratie te overhandigen, om meer te weten komen over financiering van ‘religieuze organisaties’ uit ‘onvrije landen’. Maar de moskee weigerde dit te doen, omdat het naar eigen zeggen „geen snipper papier” meer bezitte sinds een inval van opsporingsdienst FIOD in 2016.


Lees ook
Controversiële imam vervolgd om meineed en witwassen

Het gebouw waarin de Utrechtse moskee Al-Fitrah huist. De imam van de moskee wordt vervolgd voor witwassen en het plegen van meineed.

De imam van de moskee, een 43-jarige man uit Tilburg, wordt kwalijk genomen dat hij deze informatie en administratie niet wilde delen. De commissie wilde bijvoorbeeld ook weten wie naar de moskee waren gekomen om te prediken, en vanuit welke organisaties en landen. Ook wilde de commissie weten welke congressen en lezingen er waren georganiseerd en wie de sprekers waren.

De verdachte zei dat hij dit, door de inbeslagname van de FIOD, niet meer wist. Maar het OM beweert dat het hele beslag al in 2017 was teruggegeven aan de stichting, waar de verdachte bij aanwezig was, en dat hij volgens de FIOD niet wilde meewerken aan de ontvangst van de stukken. Toen de rechter hem uiteindelijk dwong om informatie af te geven, stuurde hij samen met de tweede verdachte, een 40-jarige secretaresse uit Tilburg, een brief op met hierin „onvolledig informatie”. Valsheid in geschrifte, aldus het OM.

Financiering van terrorisme

Het eerdere FIOD-onderzoek in 2016 ging over onder meer financiering van terrorisme. Daar bleek, na zes jaar onderzoek, geen bewijs voor te bestaan. Dat het OM hierdoor een terreurverdenking moest intrekken, paste in het rijtje van meerdere mislukte strafrechtelijke onderzoeken naar terrorismefinanciering. Wel werd de imam nog vervolgd voor witwassen.


Lees ook
Al-Fitrah Moskee: eerst niet, nu toch sektarisch

Het pand van de Stichting AlFitrah

De imam noemde de ondervraging door de commissie destijds een „poppenkast”. Die houding zegt het OM nu „zeer kwalijk” te nemen. „De stichting en de bestuurders plaatsen zich bewust buiten de Nederlandse rechtsorde”, aldus de officier van justitie. „Zij kozen voor een wedstrijdje handdrukken met de rechtsstaat.”

Het tweetal heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en witwassen. Daarnaast wordt de imam ook beschuldigd van het opzettelijk niet voldoen aan vorderingen van een parlementaire-enquêtecommissie en meineed. Tegen de imam eist het OM een gevangenisstraf van vier maanden, tegen de secretaresse een taakstraf van 200 uur. De rechtbank doet op 22 december uitspraak.