Buitenlandhavik wordt minister van Ontwikkelingssamenwerking, waar hij weinig mee heeft

Het is maar een tijdelijke benoeming, maar wel een opmerkelijke, zo zeggen sommige insiders.

Topambtenaar Geoffrey van Leeuwen, de raadsadviseur van demissionair premier Rutte voor Buitenland- en Veiligsheidsbeleid, vervangt minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (OS) Liesje Schreinemacher tijdens haar zwangerschapsverlof. Daarmee krijgt het ministerie een interim-chef die gepokt en gemazeld is in de internationale politiek maar ook iemand – zo zeggen ingewijden – die weinig affiniteit heeft met ontwikkelingssamenwerking.


Lees ook
Liesje Schreinemacher (VVD) als eerste Nederlandse minister met zwangerschapsverlof

Schreinemacher tijdens een commissiedebat over humanitaire hulp na de aardbeving in Turkije en Syrië.

In de afgelopen vier jaar was Van Leeuwen de spelverdeler van het Nederlandse buitenlandbeleid. Ruttes groeiende rol binnen Europa en de oorlog in Oekraïne gaven zijn baan extra gewicht. Sinds het aantreden van het kabinet-Rutte IV kent Nederland een Nationale Veiligheidsraad (NVR), waarin de premier en vice-premiers overleggen met de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie. Van Leeuwen werd de eerste secretaris van de NVR, met een grote invloed op de agenda. Sinds de instelling van de NVR voerde hij de titel ‘Nationaal Veiligheidsadviseur’ – naar Amerikaans voorbeeld.

De stijl van Bolkestein

Van Leeuwen (52) heeft een klassiek diplomatenprofiel. Op een studie civiel recht in Leiden, waar hij lid was van het studentencorps Minerva, volgde hij een prestigieuze opleiding staatsrecht in Parijs en een master internationale betrekkingen in Cambridge. Tijdens zijn carrière op Buitenlandse Zaken deed hij ervaring op in crisisgebieden, zoals bij de Nederlandse politietrainingsmissie in het Afghaanse Kunduz, en als ambassadeur in Kabul. Daarna gaf hij leiding aan de Directie Midden-Oosten en Afrika (DAM).

Op Buitenlandse Zaken geldt hij als een snelle denker en slimme netwerker, die ook onder grote druk ontspannen blijft. „Je kunt enorm met hem lachen”, zegt een naaste collega. Van Leeuwen is al sinds zijn studententijd lid van de VVD, en behoort tot de conservatieve vleugel binnen de partij, in de stijl van Frits Bolkestein.

Wat betreft het buitenlandbeleid geldt hij als een ‘havik’: meer gericht op de transatlantische relaties dan op Europa en een uitgesproken vriend van Israël. Volgens critici op het ministerie van Buitenlandse Zaken drukte Van Leeuwen een stempel op de Nederlandse houding in de oorlog tussen Israël en Hamas. Den Haag heeft tot nu toe geweigerd heeft om Israël openlijk aan te spreken op het nietsontziende geweld in Gaza, ondanks ambtelijke waarschuwingen dat Tel Aviv zich mogelijk schuldig maakt aan schendingen van het humanitair oorlogsrecht.

Bij Ontwikkelingssamenwerking zal daarom enige zorg bestaan over de interim-chef. De VVD is van oudsher al niet de warmste pleitbezorger van ontwikkelingshulp, maar Van Leeuwen staat bekend als iemand die de klassieke ontwikkelingssamenwerking vooral als geldverspilling beschouwt. Dit begrotingsjaar heeft OS al 500 miljoen euro moeten inleveren om de gestegen kosten voor de asielopvang te financieren. Na de eclatante verkiezingsoverwinning van de PVV vragen ambtenaren en ontwikkelingsorganisaties zich af of er straks nog iets overblijft van de Nederlandse ontwikkelingshulp. Van Leeuwens benoeming, zo valt te horen rond het Binnenhof, past in die trend.