Keelbandpinguïns doen een absurd aantal dutjes per dag: meer dan 10.000 (ook als ze zwemmen)

Keelbandpinguïns doen meer dan 10.000 dutjes op een dag – ook terwijl ze zwemmen. De dutjes duren gemiddeld zo’n 4 seconden. Daarmee slapen de pinguïns in totaal bijna 15 uur per dag, maar nooit langer dan 34 seconden achter elkaar. Dat schrijven Franse, Koreaanse en Deense onderzoekers deze week in Science.

Acht uur achter elkaar slapen, zoals wij doen, is beslist niet de standaard. Sterker nog, alleen primaten slapen maar één keer per etmaal. Andere dieren doen dutjes. Bij zoogdieren variëren die in lengte van 6 minuten bij ratten tot zo’n twee uur bij olifanten. Ook zeezoogdieren dutten, maar er blijft steeds één hersenhelft wakker. Zo kunnen ze altijd actief naar de oppervlakte zwemmen om te ademen.

Zoogdierdutjes kunnen bij elkaar een flink deel van de dag innemen, tot wel 19 uur bij vleermuizen. Bij vogels is de slaap veel minder onderzocht – en al helemaal bij wilde vogels, omdat hun hersengolven praktisch gezien lastig te onderzoeken zijn. Van gierzwaluwen, die tot wel 300 dagen achter elkaar non-stop in de lucht blijven, wordt alleen maar aangenomen dat ze vliegend slapen, maar niemand heeft het ooit gemeten.

Pas in 2016 leverde de Deense onderzoeker Niels Rattenborg in Nature Communications het eerste harde bewijs dat vogels vliegend slapen. Hij had fregatvogels (grote tropische zeevogels, die tot tien dagen non-stop vliegen) een datalogger omgehangen die de hersengolven mat. Daaruit bleek dat de vogels vliegend maar drie kwartier per dag slapen, verspreid over korte dutjes. Meestal doen ze dat met maar één hersenhelft tegelijk, maar soms ook met hun hele brein, vooral tijdens langere glijvluchten.

Blijkbaar is het leven van de keelbandpinguïns uitzonderlijk onrustig

Dezelfde onderzoeker deed nu mee aan het slaaponderzoek bij de keelbandpinguïns. Deze vogels broeden in enorme kolonies, waarin het voortdurend onrustig is. Regelmatig komen er roofmeeuwen langs om eieren of kuikens te grijpen. Ook is er veel agressie tussen de pinguïns onderling: ze broeden zo dicht opeen dat ze voortdurend elkaars territorium schenden, bijvoorbeeld op weg naar zee.

Rattenborg en collega’s vroegen zich af of ze dat zouden terugzien in het slaappatroon. Ze hingen de pinguïns dataloggers om en filmden ze op het nest. De pinguïns bleken zowel staand als liggend te slapen. In beide houdingen deden ze voortdurend microdutjes. Op zee gingen ze daar gewoon mee door tijdens het zwemmen en drijven, maar niet tijdens het duiken naar vis.

Keelbandpinguïns broeden in dicht-bevolkte kolonies en kampen met veel onderlinge agressie, omdat ze op weg naar zee elkaars territorium schenden.
Foto Won Young Lee

De vogels bleken binnen één dutje nu eens eenzijdig te slapen (1 seconde lang), dan weer met het hele brein (2 seconden). Opgeteld duurden die dutjes gemiddeld 4 seconden. In totaal sliepen de pinguïns zo bijna 15 uur per dag: 8,5 uur met beide hersenhelften tegelijk, en nog eens 3 uur alleen met links en ruim 3 uur alleen met rechts. Zo kreeg elke hersenhelft ten minste 11 uur slaap.

Zo’n absurd aantal dutjes is nooit eerder vertoond, ook niet bij andere pinguïnsoorten. Blijkbaar is het leven van de keelbandpinguïns uitzonderlijk onrustig. Des te opmerkelijker is de totale hoeveelheid slaap die ze toch nog weten te verzamelen. Gek genoeg sliepen de pinguïns aan de rand van de kolonie meer, en langer achtereen, dan de pinguïns in het midden. Bij groepen eenden op het water is dat andersom, schrijven de onderzoekers. Blijkbaar vergen de burenruzies meer waakzaamheid dan de roofmeeuwen.