Het is al tientallen jaren een berucht fenomeen in de Amsterdamse binnenstad: de ‘Bijenkorffile’. Op weekenddagen en drukke koopavonden staat er geregeld een stoet auto’s vanaf het stadhuis aan de Amstel tot aan de parkeergarage van De Bijenkorf aan het Damrak – vandaar de naam. Wachttijd in de file, als alles tegenzit: meer dan twee uur. Zeker op warme zomerdagen kan de sfeer onder de vaststaande toeristen, dagjesmensen en shoppers behoorlijk opgefokt raken.
Na jaren van hartenkreten door bewoners en ondernemers verklaart het Amsterdamse stadsbestuur nu de oorlog aan wat zij de „Stadshartfile” noemt. Met een pakket aan maatregelen denkt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer en Vervoer, D66) het traditionele verkeersinfarct nu „in grote mate” terug te kunnen dringen, schrijft ze donderdag aan de gemeenteraad.
De maatregelen die Van der Horst neemt, zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek dat vanaf dit voorjaar heeft plaatsgevonden naar de oorzaken van deze file. Zo komt er bij het stadhuis een bord met de geschatte wachttijd plus een keerlus om ontmoedigde automobilisten rechtsomkeert te laten maken. Op drukke dagen komen er social media-campagnes en worden er verkeersregelaars ingezet om auto’s te ‘doseren’ en, indien nodig, terug te sturen.
Palenplan
De hoogste verwachtingen heeft het stadsbestuur van het blokkeren van sluipverkeer. Zo is het straks niet meer mogelijk voor auto’s om vanuit het Wallengebied – een vaak door navigatiesystemen gesuggereerde shortcut – het vaststaande verkeer op de Dam in te rijden. De rijtijd in de file kan daarmee worden gehalveerd, zo heeft het onderzoek uitgewezen.
De gemeente Amsterdam is al geruime tijd bezig om de stad autoluw te maken, onder meer door het verhogen van parkeergeld, het afsluiten van verkeersroutes en het opheffen van parkeerplaatsen. Afgelopen zomer vond er een proef plaats met het afsluiten van de Weesperstraat, een van de drukste verkeersaders binnen de ringweg. Deze ‘knip’ hield de gemoederen in de stad danig bezig.
Niet alle maatregelen verlopen even soepel. Eind oktober moest wethouder Van der Horst al na tien dagen een einde maken een pilot met paaltjes in de westelijke grachtengordel. Het ‘palenplan’ tegen sluipverkeer bleek onvoldoende rekening te houden met brandweer en ambulances.
Lees ook
‘Je kunt het zo gek niet verzinnen of het gebeurt in deze file’