De verschroeiende stroomstoot van The Prodigy stokte in de Ziggo Dome geen moment

Je zou maar een concert kunnen openen met drie van de beste dancetracks van de afgelopen drie decennia: ‘Breathe’, ‘Omen’ en ‘Voodoo People’. Een mokerhard, meeslepend, overstuurd en superherkenbaar begin van het concert van The Prodigy, woensdagavond in de Ziggo Dome in Amsterdam.

De verschroeiende stroomstoot die de Britse groep meteen al op de zaal zette, stokte eigenlijk geen moment. En dat voor een band die niet alleen al ruim dertig jaar bezig is, maar ook onlangs een van de meest gezichtsbepalende leden verloor: Keith Flint, de engerd met de twee vlijmscherpe felgekleurde hanekammetjes, overleed in 2019. Kernleden Liam Howlett en Maxim Reality pakten de draad op zonder hem en zonder vervanging, en zorgden er woensdag voor dat je hem wel miste, maar ook weer niet.

Je miste hem, omdat de danser en zanger met z’n vileine sneer net zo griezelig als charismatisch was, en een zaal met een paar ritmische hoofdbewegingen op kon zwepen. Maar volksmenner MC Maxim, die tijdens ‘Voodoo People’ ineens in het publiek opdook om daar de mensen heel intens aan te kijken en „voodoo people” te zeggen, kon het een heel eind alleen, met Howlett verscholen achter z’n knoppen, geflankeerd door een gitarist en drummer (die niet bijster veel toevoegden).

Je zou maar een concert kunnen openen met drie van de beste dancetracks van de afgelopen drie decennia

Gewapend beton

De rest van het gat werd opgevuld met de muziek van The Prodigy zelf, met evenveel punk als dance, net zo hard als dansbaar. Bassen van gewapend beton, gillende acid, overstuurde synths, gruizige breakbeats en luchtalarmen desoriënteerden het hoofd, maar namen de voeten als vanzelf mee. Na die sterke opening kwam er telkens weer een nummer dat met spijkers in de collectieve muziekherinnering gekrast was, zoals ‘No Good (Start the Dance)’, ‘Out of Space’, ‘Poison’ en het keiharde ‘Smack My Bitch Up’ – waarvan van tevoren door Britse media gezegd was dat de tekst (overigens een sample van Kool Keiths Ultramagnetic MC’s) gewijzigd zou zijn naar iets lievers, maar daar bleek in Amsterdam niets van.

Met zo’n hoge intensiteit is het onvermijdelijk dat het soms even inzakt, maar altijd maar even. Een relatief rustig nummer als ‘Climbatize’ bijvoorbeeld, speelden ze ineens veel harder dan op het album, net zoals er in ‘Voodoo People’ nu keiharde technobeats verwerkt waren. Ze hielden de spanning er heel slim constant op.

Het hoogtepunt was een prachtige ode aan Flint, geheel in stijl. Een reusachtige astronaut die middenin het publiek opgesteld stond, begon ineens lasers uit z’n ogen te schieten en kerfde daarmee in de schermen en op de muur achter het podium het silhouet van Keith Flint, terwijl Howlett een totaal verknipte versie van ‘Firestarter’ inzette. Niet de hit zoals die in 1996 de hitlijsten verschroeide, maar een verspringende, glitchy versie met fantastische lasershow die op gegeven moment van boven tot onder de hele zaal doorschoot.