Wie heeft de macht om te bepalen wat popmuziek is?

Wat is popmuziek nou eigenlijk precies? Een moeilijkere vraag dan het lijkt, want er zijn weinig muziekgenres zo breed gedefinieerd en vrij voor interpretatie. Vraag het aan tien mensen en je krijgt elf verschillende uitleggen. Ook hoogleraar Sociologie van Populaire Muziek Pauwke Berkers (46) geeft er geen eenduidig antwoord op: „Popmuziek is wat mensen zeggen dat popmuziek is. Als socioloog leer je meer over de samenleving als je kijkt of er in die elf antwoorden van die tien mensen patronen zitten – dan dat je je eigen particuliere definitie gaat ventileren.” Berkers geeft deze vrijdag zijn oratie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam over wat muziek betekent voor de industrie en de samenleving, en is daarmee op dit moment officieel de enige hoogleraar op popmuziekgebied in Nederland.

Enig idee wie er nu bovenaan in de Top 40 staat?

„Ongetwijfeld Taylor Swift of Ed Sheeran?” zegt Berkers lachend. Dit was de vraag die zijn voorganger René Boomkens eind jaren negentig heel serieus kreeg voorgelegd. „Kennisvergaring is volgens mij meer dan feitjes weten die je gewoon kunt opzoeken. Ik kijk nu even, het is Tate McRae. Dat zegt me eigenlijk niet veel, wat misschien ook wel goed is. Want popmuziek is verbonden aan een generatie.”

Wat doet een popprofessor eigenlijk? De hele dag muziek luisteren, en snuffelen in muziekwinkels?

„Nee hoor, dat klinkt meer als een musicoloog. Ik buig me over de receptie van muziek, over hoe de sector in elkaar zit en over welke impact muziek kan hebben op een samenleving. Kan het helpen om maatschappelijke problemen op te lossen, of veroorzaakt het die misschien? Muziek kan mensen in elk geval bij elkaar brengen, maar onder bepaalde omstandigheden kan het ook mensen uitsluiten. Bedenk bijvoorbeeld hoe verschillende mensen elkaar tegenkomen op popfestivals. Hoe diep dat contact gaat weet je niet, maar het feit dát ze elkaar zien, terwijl groepen elkaar in het dagelijks leven steeds minder tegenkomen, is wel belangwekkend. Anderzijds is popmuziek ook belangrijk bij het vormen van identiteit, laten zien en horen dat je anders bent en bij een bepaalde groep hoort.

„Het interessante is dat als het gaat over muziek die mensen samenbrengt, je in contact brengt met ‘de ander’, dat het dan al snel gaat over ‘wereldmuziek’ en zo. Maar plekken waar praktisch geschoolde en wetenschappelijk geschoolde mensen elkaar tegenkomen en waar iedereen zich op z’n gemak voelt, zijn veel eerder hypercommerciële plekken zoals de Starbucks of Ikea. Niet de hippe koffietent, waar sommigen zich fijn voelen, maar anderen niet. Dus misschien is commerciële popmuziek, juist omdat het zo mainstream en breed gedeeld is, een betere manier om mensen bij elkaar te brengen dan muziek die erg gelinkt is aan bepaalde gemeenschappen.”

Misschien kun je over vijftig jaar wel zeggen dat popmuziek The Beatles, de Stones en Taylor Swift is

Wat is popmuziek precies?

„Er is een belangrijk onderscheid te maken tussen populaire muziek en popmuziek. Popmuziek is populaire muziek, maar andersom is dat niet per se zo. Ik lees wel veel dat popmuziek meer is wat er in de Top 40 staat, maar is dat de gemene deler? Je ziet dat er de afgelopen decennia een sterke toename is geweest van popprogramma’s op conservatoria, ook in Nederland. We hebben de managers van die opleidingen gevraagd hoe ze bij die opleiding nou definiëren wat populaire muziek is, en het interessante is dat ze vaak geen eenduidige definitie kunnen geven. Of ze hebben een definitie die negatief geformuleerd is, zoiets als: allesbehalve jazz en klassiek.

„Ik vind het interessant, als socioloog, wie dat bepaalt. Wie heeft de macht om te classificeren, en categorieën aan te brengen? Dat kan namelijk flinke gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor subsidieaanvragen. Het wordt interessant als de minister een nieuwe popnota gaat schrijven. Want welke definitie wordt daar dan gehanteerd, en wat zijn de gevolgen voor muzikanten?”

Hoe komt dat?

„Je zou kunnen zeggen dat het genre niet volledig geïnstitutionaliseerd is, dat is nog aan de gang. Jazz bestaat een stuk langer en heeft een gemeenschappelijke canon. Als je aan een jazzdocent vraagt wie de belangrijkste musici zijn, noemt hij of zij waarschijnlijk zo wat namen, Charlie Parker en zo. Bij pop is dat moeilijker, maar misschien kun je over vijftig jaar wel zeggen dat popmuziek The Beatles, de Stones en Taylor Swift is. Ik kan de toekomst niet voorspellen. Het is zo ontzettend breed dat het ook heel anders kan uitpakken.”

Veel onderzoek naar popmuziek gaat over inclusie, over ras, over gender. Zijn die thema’s al helemaal uitgebeend of is er nog meer te doen?

„Wetenschappers zijn vaak erg goed in het beschrijven van het probleem, maar minder goed in het nadenken over oplossingen. Het probleem is complex en je kunt misschien maar een klein deeltje oplossen, dat is confronterend. Je ziet dat veel studies hetzelfde concluderen. Mannen blijken te zeggen: ‘Je speelt erg goed voor een vrouw’. Tja dat weten we nu wel. Wij kijken liever naar wat een oplossingsrichting kan zijn.

„Wij werken samen met Keychange, een netwerk dat zich inzet voor gendergelijkheid in de muziekindustrie waar meer dan zeshonderd organisaties zich aan hebben gecommitteerd [in Nederland onder meer Eurosonic/Noorderslag, Music Meeting en de Doelen, red]. Het is erg interessant om te onderzoeken wat voor impact zoiets heeft.

„Je ziet ook dat onderzoek en wetenschap op dit gebied steeds meer wordt gewaardeerd, waar er voorheen op werd neergekeken, want serieus onderzoek ging niet over rock-‘n-roll. De verklaring is denk ik dat er voor een deel een nieuwe generatie is, vaak geschoold, die de waarde van onderzoek inziet. En vooral ongelijkheid is echt geen nicheonderwerp meer in de sector. Het wordt niet meer gezien als activisme, het is core business bij veel organisaties. En dat zie je op andere gebieden ook, er wordt duidelijk meer nagedacht over de maatschappelijke rol, over inclusie, over duurzaamheid.”