De zon is al lang en breed weggezakt, de nabijgelegen winkels zijn dicht, en de volgende dag is een gewone werkdag. Toch staan honderden gamers op 17 september 2013 in de rij, vanaf de straat tot aan de deuren van een Brabants filiaal van elektronicaconcern Media Markt. Ze wachten tot de deuren opengaan: ze wachten op de game Grand Theft Auto 5 . Die avond nog zullen ze in virtuele auto’s stappen, de digitale wapens erbij pakken, en met plezier misdaden plegen in San Andreas, een scherp satirische persiflage op de stad Los Angeles.
Een uitgestrekte wereld vol vrijheden: dat was de belofte die maker Rockstar met de eerste Grand Theft Auto (1997) deed aan de gamer. Maar die game was nog tweedimensionaal, plat, en voelde daarom als begrenst. Met deel drie, dat volledig driedimensionaal was, loste Rockstar in 2001 de belofte voor het eerst écht in. Of je nu graag over (virtuele) voetgangers heenreed of je juist helemaal deelgenoot wilde voelen van een diep maffiaverhaal – de gamer vroeg, GTA draaide. Sindsdien is elke nieuwe game in de serie een Gebeurtenis met een hoofdletter G, waar gamers jaren naar uitkijken. GTA’s filosofie van ultieme spelersvrijheid blijft leidend binnen de game-industrie.
Evergreen
En dus staat GTA 5 tien jaar later nog steeds elk jaar in de lijsten met bestverkochte games; het spel is inmiddels 195 miljoen keer verkocht en zou de op twee na bestverkochte game allertijden zijn. Ongehoord, want verkoopcijfers van games kalven doorgaans snel af. Maar de misdaadsimulator is een evergreen geworden – een droom die zoveel makers in de hitgevoelige gameindustrie najagen. Zelden slagen ze erin om de fantasie en de interesse van gamers zo lang zo intens te blijven prikkelen. Daarom dat het nieuwe Grand Theft Auto 6, dat halverwege november werd aangekondigd, zo lang op zich laat wachten: Rockstar kan het zich financieel permitteren om de game tot in de puntjes te perfectioneren.
Rockstar pionierde het achterliggende ‘servicemodel’ niet, maar wist het wel te perfectioneren: door regelmatig kleine brokjes game toe te voegen, hebben liefhebbers altijd een reden om terug te komen. Dat het lastig is om de balans daarbij goed te houden, blijkt wel uit het gigantische kerkhof aan servicegames van de afgelopen tien jaar. Hoe kan het dan dat het Rockstar wel lukt?
„Rockstar heeft natuurlijk een enorme fanbase”, zegt Jan Caspers, een populaire YouTuber die onder de naam Yarasky nu zo’n acht jaar video’s over GTA 5 online plaatst. Die kopen alles dat de naam GTA heeft, bedoelt hij. „Echt niet normaal. En ze brengen zoveel gratis updates uit. Ze voegden honderden nieuwe auto’s toe.”
GTA 5 klikte voor Casper niet zo, aan het begin. „Je speelt het verhaal in enkele tientallen uren uit, en dan is het afgelopen. Ook de races waren toen nog standaarddingen van Rockstar zelf: je deed gewoon een rondje of legde een parcours af. En toen kregen we ineens de mogelijkheid om zelf races te bouwen. Dat veranderde letterlijk álles.”
Creatief zijn, zelf dingen bouwen. Sinds het technisch steeds gemakkelijker is om dat mogelijk te maken in games, voegen steeds meer gamemakers de optie toe. Gamers slaan er massaal op aan. De mogelijkheid om jezelf op zo’n verregaande manier te uiten in een spel waar je van houdt, om die creatieve uitspattingen te delen, blijkt onweerstaanbaar.
„Rockstar blijft maar nieuwe voorwerpen toevoegen [voor de bouwmodus]”, zegt Caspers, zichtbaar enthousiast. „Het is al helemaal bizar nu dat je stuntraces kan bouwen, waarbij je de raarste dingen met je auto kan, zoals tegen de muur rijden. Zeker als je samen speelt gaat het eigenlijk nooit vervelen om al die races van andere gamers te spelen. Soms race je tegen elkaar, soms bedenkt iemand een track waarop je met meerdere mensen moet samenwerken. Al die tijd zitten we met z’n allen te schreeuwen en te lachen.” Het zijn verreweg zijn meest populaire video’s.
Volgens Caspers zijn het naast de updates deze creativiteit en sociale factor die het verschil maken. Dat blijft niet beperkt tot het racen alleen. De fictieve stad uit GTA biedt veel vrijheid om van alles te doen. Wie nog meer wil, downloadt onofficiële maar gedoogde toevoegingen van andere fans.
Regels van de server
„Ik begon met GTA omdat ik zag hoe populair de rollenspelstreams waren”, mailt de Canadese actrice Ash Ignis. Ze streamde vorig jaar haar GTA-sessies live naar duizenden kijkers op de gamevideosite Twitch. Ze gebruikt daar de naam ArcaneFayth. Ze was wel bekend met rollenspellen, waarin je samen met anderen eigen personages bedenkt en uitdiept. „Maar de combinatie van rollenspel, de bestaande game-aspecten van GTA en de regels waar je je aan moet houden als je op zo’n server speelt, daar moest ik heel erg aan wennen.”
GTA 5 is dus niet gebouwd als rollenspel: het is de bedoeling dat je lekker rondwandelt, racet en schiet, maar het uitwerken van een personage of verhaallijn kan niet echt. Okee, dachten sommige gamers: dan programmeren we die mogelijkheden er wel zelf in. Geïnteresseerden kunnen een eigen versie van de game downloaden en samen met deze toevoegingen installeren op een sterke computer (de server) en online openstellen.
Rockstar gedoogt het: de servers zijn nu eenmaal populair. Het aanbod varieert, van toevoegingen zoals zichtbaar roken en drinken tot politiesimulaties tot opties om zelf in een winkel te werken of een huis te kopen. De precieze insteek wisselt per server: sommigen leggen de nadruk op spannende maffia-verhaallijnen, andere servers vinden het belangrijker dat er een levende stad gesimuleerd wordt, waar spelers elke avond simpele taxichauffeurs en winkelbedienden spelen en er een uitgekiende interne economie is.
Ash Ignis besloot zich te voegen bij de grootste en bekendste server, NoPixel, omdat een aantal andere acteurs en streamers dat tijdens de pandemie ook gingen doen, vertelt ze. „Het was eerlijk gezegd nogal intimiderend. De wereld van NoPixel heeft z’n eigen verhaallijnen en alle spelers doen mee om die uit te werken. Zelf maakte ik er een grap van dat mijn personage altijd gekidnapt werd door criminelen.”
Deelnemers aan NoPixel streamen dagelijks hun individuele verhalen naar videoplatformen, als een soort soapserie. Vaak hebben ze een element van het absurde: één van de meest geliefde verhaallijnen op NoPixel draaide om een schildpad. Tijdens een overval werd de schildpad van een mafioso vermoord. De woedende man nam wraak. Resultaat: een zeer chaotische maffiaoorlog die zich uitstrekte over vele streamkanalen, waarvan de highlights uiteindelijk werden samengevat op YouTube.
Voor Ignis werd het vrij snel teveel. Ze streamde slechts parttime. „Dan is het lastig om jezelf deel te maken van grote verhaallijnen”, schrijft ze. „Het kan maanden tot jaren duren om relaties op te bouwen tussen jouw personage en die van andere deelnemers. Het lijkt eigenlijk wel een beetje op de realiteit, je moet netwerken, een reputatie opbouwen.” Maar ze begrijpt goed waarom zoveel fanatieke gameliefhebbers naar deze GTA-uitzendingen blijven kijken. „Het is als een serie met helden en vijanden, alleen dan vanuit heel veel perspectieven, bedacht door fans van de game. Als jouw favoriete personage een bank overvalt, kan je ook meekijken met de politie-agenten die hem proberen op te pakken. Mensen leven heel erg mee.”