Uslu stopt als staatsecretaris en keert terug als topvrouw bij Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Media en Cultuur, D66) legt haar functie per direct neer om terug te keren als topvrouw bij reisorganisatie Corendon. Dat heeft Uslu donderdag bekendgemaakt. Ze vertrekt per 1 december omdat Corendon, het door haar broer opgerichte bedrijf, een dringend beroep op haar heeft gedaan.

In een reactie noemt ze het „geen gemakkelijk besluit”, omdat ze graag de rit met het kabinet had afgemaakt. Ze voelt de verantwoordelijkheid om bij Corendon aan de slag te gaan omdat de huidige topman, Steven van der Heijden, vanwege persoonlijke omstandigheden zijn functie neer moet leggen.

Uslu trad begin 2022 zonder enige politieke ervaring aan als staatssecretaris voor Cultuur en Media. In deze functie werd ze verantwoordelijk voor een sector die voor meerdere uitdagingen stond: herstellen van de coronapandemie die de cultuursector grotendeels had platgelegd, de vele zzp’ers en flexkrachten, en de gevolgen van drastische bezuinigingen van eerdere kabinetten.

Tomeloze inzet voor de cultuursector

Reisorganisatie Corendon werd in 2000 opgericht door Atilay Uslu. Voor haar staatssecretarisschap werkte Uslu er ook al: van 2014 tot 2022 voerde ze diverse leidinggevende functies uit. Totdat er een nieuwe staatssecretaris is benoemd, zal minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66) de taken van Uslu waarnemen. Het kabinet zal op zoek gaan naar een nieuwe staatssecretaris „afkomstig uit de kring van D66″.

Demissionair premier Mark Rutte schrijft op X dat de staatssecretaris gemist zal worden in het kabinet. „Haar tomeloze inzet voor de cultuursector wordt breed gewaardeerd. Ik kijk met genoegen terug op onze samenwerking en op onze warme band.”

De 49-jarige Uslu is cultuurhistoricus en werkte jarenlang als gastonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze ook promoveerde. Haar expertise ligt in het bijzonder bij erfgoedstudies, musea en cultuurbeleid. Dat kwam goed uit toen ze als staatssecretaris op haar tweede dag de aankoop van het schilderij De Vaandeldrager, voor 150 miljoen euro, moest verantwoorden. Een ander belangrijk dossier was de toekomst van Ongehoord Nederland. Maandag hakte Uslu daar de knoop over door: Ongehoord Nederland mag voorlopig blijven uitzenden.


Lees ook
‘Bewindspersonen neem ik mee naar het theater. Want cultuur is chefsache’

Gunay Uslu, staatssecretaris cultuur en media.