In de hoofdstad van de Moldavische regio Gagaoezië staat een beeld van Lenin voor het gebouw van het regionale parlement. Op dit plein kondigde de voor fraude veroordeelde en voortvluchtige Israëlisch-Moldavische miljardair Ilan Shor, via een videoverbinding, afgelopen zomer zijn ‘dream team’ aan. Shor won de verkiezingen. Zijn kandidaat Jevgenia Goetsoel, zonder politieke ervaring en volslagen onbekend in Gagaoezië, is nu gouverneur van de pro-Russische autonome regio. De Moldavische veiligheidsdiensten vermoeden dat Shors campagne in de regio grotendeels is betaald door Rusland. De centrale regering in Chisinau vreest dat Shor met Russische steun het kleine land aan de rand van Europa wil destabiliseren.
Door de Russische agressie tegen Oekraïne is het potentiële EU-lidmaatschap van Moldavië in een stroomversnelling gekomen. De Europese Commissie adviseerde de lidstaten drie weken geleden om te beginnen met onderhandelingen met Moldavië over toetreding tot de EU. Ondertussen is het land sinds de grootschalige invasie van Oekraïne doorlopend doelwit van hybride oorlogsvoering door Rusland, stelt de regering. „Hun gereedschapskist omvat energiechantage, steun voor separatisme, cyberaanvallen en desinformatiecampagnes”, zei president Sandu eerder dit jaar.
In juni kwamen berichten naar buiten dat Rusland ‘coupplannen’ klaar had liggen voor Moldavië. Internationaal werd gevreesd voor gewapende escalatie, mogelijk aangevoerd vanuit de door Rusland gesteunde separatistische regio Transnistrië.
Op dit moment lijkt militaire escalatie in eigen land echter niet het grootste gevaar voor de pro-Europese regering. De these die de ronde doet: ‘Moldavië hoeft niet veroverd te worden, het kan worden gekocht’. De recente verkiezingen voor de gouverneur van Gagaoezië, met een hoofdrol voor Ilan Shor, laten dat zien.
Eén miljard dollar
Gagaoezië is een autonome etnische enclave in Moldavië. Meer dan driekwart van de 155.000 inwoners is etnisch Gagaoezisch, een Turkse gemeenschap van orthodoxe christenen. De bevolking spreekt Gagaoezisch, maar de voertaal is Russisch. Door het Kremlin ingestoken nieuws is er alomtegenwoordig en bepaalt sterk hoe er in Gagaoezië bijvoorbeeld tegen de oorlog in Oekraïne wordt aangekeken: als een rechtvaardige strijd tegen een fascistische regering.
In deze omgeving opereert Ilan Shor. Circa tien jaar geleden wist hij één miljard dollar te onttrekken aan drie Moldavische banken – een plundering van een bedrag dat gelijk stond aan 12 procent van het Moldavische bbp. Shor werd in 2017 veroordeeld als het brein achter de operatie. Hij bevindt zich nu in Israël, maar heeft duidelijk nog plannen met Moldavië, een van de armste landen van Europa.
Voor zijn campagne voor Jevgenia Goetsoel als gouverneur van Gagaoezië ontving Shor steun uit Rusland. Tussen juni 2022 en juli 2023 ging circa 20 miljoen euro via transacties uit Rusland naar de campagne van Goetsoel, meldt The New York Times. Invloed is er ook inhoudelijk. „Deskundigen uit Sint-Petersburg” hielpen bij het selecteren van de samenstelling van haar lokale regeringsploeg , aldus Goetsoel, afgelopen juli.
„Ze was niet klaar voor deze positie”, zegt afgevaardigde Aleksandr Tarnavski in zijn kabinet in het gebouw van de Volksvertegenwoordiging. Hij zit in de oppositie en is partijloos. „Er waren acht kandidaten en de winnaar kwam uit het niets. Ze heeft geen politieke achtergrond of ervaring.” Hij kijkt meewarig.
De centrale regering in Chisinau probeert de politieke invloed van de voortvluchtige miljardair te stoppen. Een maand voor het aantreden van de gouverneur werd de partij, simpelweg ‘Shor’ geheten, ongrondwettig verklaard.
Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek. Activisten van de partij zouden omgerekend 750 euro hebben gekregen om ieder dertig stemmen op Shors partij te regelen. Dit wordt door de Moldavische aanklagers gezien als het aannemen van crimineel geld. Goetsoel ging verder als onafhankelijke kandidaat, maar ze deed geen afstand van haar sponsor. In speeches wordt hij nog steeds bedankt.
Verkeerd begrepen
Goetsoel zelf is onbereikbaar voor vragen van NRC, ondanks interviewverzoeken, zowel telefonisch als via de mail, Facebook en Instagram. Een adviseur van de gouverneur, Michail Vlach, wil wel praten. „Ze wordt door internationale media vaak verkeerd begrepen”, legt hij Goetsoels mediastilte uit. In een telefoongesprek van een half uur schreeuwt Michail Vlach regelmatig om zijn punten kracht bij te zetten.
Dat er geld is gebruikt om Goetsoel tot gouverneur verkozen te krijgen, ontkent hij niet. Maar hij ziet er ook geen probleem in: „Nergens ter wereld gaat dat anders. Dat is een sprookje.”
De voortvluchtige Shor is volgens Vlach een ‘mecenas’. „Ik ken hem nog niet lang maar hij is niet van plan van de belastingbetaler te stelen”, zegt Vlach. Áls Shor (zoals een rechter heeft geoordeeld) al geld van de Moldavische banken heeft gestolen dan had dit volgens Vlach voorkomen moeten worden door de Europese Unie, en is de EU dus de eigenlijke schuldige. Voor aansluiting bij de EU, voelt hij weinig. Dit motiveert hij met de regionaal breed gedeelde vooroordelen: „Mannen houden hier van mooie vrouwen”, zegt hij. „Wij zijn niet zoals Europa waar mannen met mannen gaan.”
Niet heel Gagaoezië staat achter Rusland. De meeste Moldavische politieke partijen zijn „persoonlijkheidsgedreven patronagenetwerken” die pragmatisch zijn en relaties onderhouden met verschillende landen en actoren, met als doel hun eigen belangen te behartigen, schreef denktank Clingendael vorig najaar in een analyse.
Dat een buitenstaander als Shor een onbekende als gouverneur op het schild heeft weten te hijsen stuit ook in pro-Russische kringen op kritiek. „Shor is een oplichter”, zegt Ivan Boergoedzji, een Gagaoezische ‘havik’ in Komrat die zich achter een andere gouverneurskandidaat had geschaard. Hij heeft een gouden tand, zijn haar strak geschoren in een militaire buzzcut. In het café waar NRC met hem afspreekt, wordt hij meteen herkend: ‘Een americano met melk zoals altijd?’
Boergoedzji is pro-Russisch en zeer kritisch op de centrale regering in Chisinau, de EU én Shor. „De stemming over Goetsoel was geen verkiezing, het was een veiling”, zegt hij. Voor de campagne werd met geld gesmeten voor evenementen en promotie, en er werd geld beloofd. „Shor heeft de pijnpunten van deze regio gekozen: een minderwaardigheidsgevoel ten overstaande van Chisinau, armoede en lage pensioenen, en daar allerlei beloftes omheen laten maken. Maar hij doet niets.”
Die verkiezingsbeloften? Duizend lei (omgerekend 50 euro) extra voor gepensioneerden, een flinke verlaging van de gasprijs en een vliegveld voor Komrat. Gagaoezië is „een experiment”, Boergoedzji. „Met deze methode kun je heel Moldavië onder controle krijgen.” De armoede maakt Moldavië kwetsbaar voor Russische beïnvloeding. Het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking van Moldavië is 6.411 dollar, ongeveer een tiende van dat van Nederland.
Politiek geïsoleerd
Als gevolg van de betwiste loyaliteit van gouverneur Goetsoel is Gagaoezië nu politiek geïsoleerd. Normaliter neemt de gouverneur zitting in de regering als vertegenwoordiger van de regio. President Maia Sandu heeft daar tot nu toe nog vanaf gezien. „Zolang ze voor een criminele groep werkt, kan ik dat decreet op geen enkele manier ondertekenen”, zei Sandu vorige week.
De vertegenwoordiger van Gagaoezië zou ook moeten deelnemen aan de onderhandelingen met de EU, maar dat zit er nu niet in. De ambassadeur van de EU in Moldavië, Janis Mazeiks, heeft al verklaard dat het hem niet mogelijk lijkt samen te werken met de gouverneur.
Volksvertegenwoordiger Tarnavski vindt dat Goetsoel vrijwillig haar positie zou moeten neerleggen, omdat ze het belang van de gemeenschap nu niet kan dienen. Tegelijk is hij teleurgesteld in de EU en Chisinau. „Gagaoezië moet een stem hebben in het EU-toetredingsproces. Als men niet met de gouverneur wil praten, zoek dan een andere gesprekspartner. Praat met de universiteiten, praat met de inwoners.”
Conservatisme en vooroordelen, vaak gevoed door desinformatie, zorgen er sowieso al voor dat Gagaoezen wantrouwig zijn tegenover de EU. In een (volgens Chisinau onrechtmatig georganiseerd) referendum in 2014 stemde 97,2 procent van de bevolking in Gagaoezië tegen nauwere banden met de EU.
In de relatie met de EU is Gagaoezië echter vooral pragmatisch. Zelfs Jevgenia Goetsoel herhaalt regelmatig dat haar regio met iedereen bevriend wil blijven. Financieel is dat slim: de EU investeerde in de afgelopen vier jaar 12 miljoen euro in de regio, in het kader van zogeheten ‘Confidence Building Measures’. Het geld ging onder meer naar bedrijven, onderwijs, belangenorganisaties en het bevorderen van de journalistiek.
Presidentsverkiezingen
Volgend najaar zijn de presidentsverkiezingen in Moldavië. Bij de lokale verkiezingen, begin november, bleek dat dit voor de partij van Maia Sandu nog geen gelopen race is. De pro-Europese kandidaat van haar partij PAS verloor de strijd om het burgemeesterschap van de hoofdstad. De zittende pro-Russische socialistische burgemeester, die zich voor de verkiezingen tot Europa bekeerde, won. Sandu’s partij verloor in grote steden, maar won in 40 procent van de lokale verkiezingen.
Shors invloed bleek ook weer bij de recente lokale verkiezingen. Ditmaal via de partij Kans, (voluit: Kans, Verplichtingen, Realisaties, in het Moldavisch afgekort tot ‘ShOR’). Ook deze partij werd twee dagen voor de verkiezingen verboden, op verdenking van het aannemen van Russisch geld. Alle 8.605 kandidaten van de partij werden uitgesloten van deelname.
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) noemt die aanpak „twijfelachtig”. Met name wanneer het gaat om kandidaten „die verdacht worden van maar niet vervolgd en veroordeeld zijn voor enig misdrijf”.
Moldavië moet komend jaar alles op alles zetten om beïnvloeding en desinformatie tegen te gaan en de pro-Europese koers (toetreding is een wens van de meerderheid van de bevolking) te behouden. „We hebben te maken met iets groots, dat de Moldavische staat niet kan verteren,” zegt de Moldavische journalist Michail Sirkeli in zijn kantoor in Komrat. Ook hij noemt de Gagaoezische verkiezingen een ‘pilot’. „De rechters zijn corrupt, de aanklagers zijn corrupt – ze zijn te koop. Om het systeem te kraken moet Poetin ongeveer evenveel uitgeven als het hem kost om één Kalibr-raket te produceren. Dat is het probleem, het is goedkoop om de verkiezingen in Moldavië te kopen.”