Opinie | Bestaanszekerheid voor de Nederlander begint in het buitenland

In de aanloop naar de verkiezingen ging het vooral over de bestaanszekerheid van de Nederlander. Kan ik straks nog wel in mijn kosten van levensonderhoud voorzien? Maak ik ooit nog kans op een eigen woning? Kunnen wij de migratiestroom nog aan? Blijft de zorg betaalbaar? Lukt het de klimaatdoelstellingen te halen? In debatten daarover leek het wel, of werd op zijn minst de indruk gewekt, dat wij altijd zelf in de hand hebben hoe de problemen kunnen worden aangepakt of de gevolgen daarvan kunnen worden gemitigeerd.

Vergeten werd er bij te vermelden dat veel van deze bestaanszekerheidskwesties hun oorsprong vinden in het buitenland en dat daar ook een deel van de oplossing kan liggen. Conflicten elders in de wereld brengen vluchtelingenstromen op gang. Gepeperde energierekeningen met gevolgen voor de kosten van levensonderhoud en een hoge inflatie, zijn een direct gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Recent verleden

Zonder internationale samenwerking geen oplossing of preventie van conflicten, zonder overleg met de Europese partners geen goede aanpak van asiel en migratie en zonder internationale afspraken geen klimaatdoelstellingen. En zonder afspraken met bondgenoten geen garanties voor onze veiligheid.

Daarom is er geen bestaanszekerheid voor de Nederlander als niet eerst die van Nederland kan worden gewaarborgd. Wij hoeven maar naar het recente verleden te kijken om te zien wat ons in de nabije toekomst te wachten staat. Het conflict in Oekraïne sleept zich voort, de oorlog tussen Israël en Hamas en mogelijke escalatie daarvan kan nog verregaande gevolgen hebben. En dat tegen de achtergrond van de ongewisse presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten in november 2024. De uitslag daarvan zal bepalend zijn voor het verdere verloop van de oorlog in Oekraïne, voor de oorlog in Israël, en voor de relaties van de VS met Europa, met de andere NAVO-landen en met China – inclusief de kwestie-Taiwan.

Als Nederland afziet van internationale samenwerking, staat de bestaanszekerheid van land en bevolking op het spel

Komen er conflicten bij of proberen wij bestaande conflicten op te lossen? Komen er nog meer vluchtelingenstromen op gang en ontstaan er door sancties over en weer tekorten aan grondstoffen en energie met gevolgen voor het internationale handelsverkeer? Het is op zijn zachtst gezegd ongewis.

De directe invloed van Nederland op dit alles is uiterst beperkt en kan alleen in internationaal verband worden uitgeoefend door een duidelijke stem te laten horen in de Europese Unie, de NAVO en de VN. Alleen op die manier kan worden gewerkt aan onze bestaanszekerheid en aan die van de Nederlanders. Voor nagenoeg alle grote vraagstukken is meer dan ooit internationale samenwerking vereist. Nederland kan en mag daarbij niet ontbreken. Dan zet je de bestaanszekerheid van land en bevolking op het spel.

Voorzichtige houding

Het is op zijn minst onfortuinlijk dat Nederland, juist in dit lastige tijdsgewricht, in demissionaire status verkeert en nog wel even moet wachten op een nieuwe regering. Er zal nu na de verkiezingen een afwachtende en voorzichtige houding worden aangenomen door belangrijke buitenlandse partners waaronder die in de EU en de NAVO. In sommige gevallen zullen de luiken alvast wat dicht gaan uit vrees dat Nederland straks niet meer de betrouwbare partner zal blijken te zijn die het was.


Lees ook
Als Trump president wordt, is onze veiligheid echt onzeker

Als Trump president wordt, is onze veiligheid echt onzeker

Wij hebben dat zelf in de hand. Voorwaarde is wel dat wordt onderkend dat het voor Nederland van levensbelang is om internationaal een constructieve rol te blijven spelen. Zo niet, dan hangen wij onszelf een cordon sanitaire om de hals.