De steun voor kernenergie neemt toe, maar is nog altijd veel lager dan voor zonne- en windenergie

De steun voor kernenergie is de afgelopen jaren toegenomen. Meer dan een derde van de Nederlandse volwassenen vindt dat Nederland meer kernenergie moet gebruiken, tegenover een kwart in 2020. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Vier op de tien Nederlanders vindt anno 2023 dat er niet meer, minder of helemaal geen kernenergie gebruikt moet worden in. In 2020 waren dat zes op de tien Nederlanders.

Met name mannen, ouderen en hoogopgeleiden zijn pro-kernenergie. Opvallend is ook dat Zeelanders het positiefst zijn over kernenergie, terwijl Zeeland de enige provincie is waar momenteel kernenergie wordt opgewekt.

Van alle energiebronnen is zonne-energie de meest populaire: 78 procent van de Nederlanders is voorstander. In 2020 was dat 83 procent. Ook zijn minder mensen voorstander van windenergie, van 72,5 naar 68,6 procent. Deze energiebronnen zijn ondanks de afname in steun dus nog altijd veel populairder dan kernenergie.

Zorgen over klimaatverandering

Dát de Nederlandse overheid klimaatbeleid moet voeren is niet controversieel, 82 procent van de mensen is voorstander. Driekwart van de Nederlanders maakt zich intussen zorgen om klimaatverandering, terwijl 58 procent zich zorgen maakt over de kosten die de overheid maakt om klimaatverandering tegen te gaan.

Ouderen zijn vaker bezorgd dan jongeren, 43 procent van de 75-plussers tegenover 30 procent van de 18-25-jarigen. Alleen de zorgen van Nederlanders boven de 18 jaar oud zijn door het CBS gepeild.