Tv-recensie | Tegengas ontbreekt volledig in Eigen volk eerst

Sahar Meradji had geen beter moment kunnen uitkiezen voor haar documentairereeks Eigen Volk Eerst zo vlak na de verkiezingsoverwinning van de PVV. Voor de vierdelige reeks volgde de documentairemaker voor PowNed diverse rechts-extremisten. Althans, zo noemt de geheime dienst ze. Zelf vinden de activisten helemaal niet dat ze extremistisch of racistisch zijn. Ze zijn in eigen ogen nationalisten met normale ideeën, ze komen op voor Nederland.

Meradji vertoeft bij een activistenechtpaar van Identitair Verzet, een groep die onder meer een islamitische school bezette. De echtgenoot heeft een forse baard en runentekens getatoeëerd op zijn opgeschoren hoofd. Hij ziet er gevaarlijk uit, vertelt trots dat hij Marokkaanse straatschoffies heeft mishandeld. De blonde echtgenote komt sympathieker over. Interessant is de scène waarin ze ontkent racist te zijn, vervolgens op haar telefoon de definitie ervan opzoekt en dan verbaasd constateert: „Ik ben wel racist, oeps!”

Verder volgt de documentaire Iem al Biyati, voorzitter van de Forumjongeren (JFVD), een interessante politica waar we vermoedelijk nog meer van gaan horen. We zien hoe ze moeiteloos een groep tijgerende jongemannen drilt op trainingskamp. Ook leidt ze de verstoring van een voorleesuurtje van twee dragqueens. Ze drukt zich genuanceerd uit, beetje vaag, zij is de enige van de geïnterviewden die niet tekeergaat tegen migranten. Nadrukkelijk verwerpt ze geweld. Vreemdelingenhaat is de partij vreemd, zegt ze.

Jong Forum vertegenwoordigt in deze reeks de spirituele kant van het rechts-extremisme. Het lijkt hier een zweefbeweging die streeft naar zelfverbetering, om samen te bouwen aan een nieuwe wereld. Het gaat om het gevoel. Door dat spirituele aspect doet JFVD denken aan de fascistische bewegingen van weleer. Iem al Biyati zat ook in de vergelijkbare reeks Rutger en de Nationalisten, maar daar kregen de geportretteerden wat meer tegengas. Van Rutger Castricum nota bene.

Onweersproken tirades

Hoewel Eigen volk eerst een fascinerend beeld geeft van de rechts-extremistische beweging in Nederland, is er iets grondig mis aan deze reeks. In de disclaimer staat dat Meradji het rechts-extremistische geluid „eerlijk en ongefilterd” wil laten horen. Dat blijkt een slecht idee. Vier afleveringen lang moest ik luisteren naar onweersproken tirades tegen moslims en vluchtelingen die Nederland te gronde zouden richten. Van „roversbende” tot „rassenoorlog” – ik werd er misselijk van. En ik werd er niets wijzer van.

Waarom heeft ze de activisten niet kritisch bevraagd? Waarom heeft ze niet de feiten over migratie en racisme ernaast gezet? Of bijvoorbeeld de uitleg van een deskundige over dit gedachtegoed? Ze brengt het rechts-extremisme niet alleen ongefilterd maar ook met nauwelijks context en duiding. Het zou zomaar kunnen dat veel PowNed-kijkers denken: eigenlijk best redelijk wat die vriendelijke mensen zeggen.

Meradji wil vooral laten zien dat rechts-extremisten gewone mensen zijn, vol goede bedoelingen. Mensen zoals u en ik. Hier heeft ze trouwens ook niet goed haar huiswerk gedaan. Ze vermeldt niet dat Iem al Biyati in een van de gelekte appgroepen zat waarin Forumleden toch wat fascistischer bleken te zijn dan ze zich voordeden. De groepsafbeelding was een naziplaatje. Iem al Biyati vond nul procent moslims „het meest wenselijke” voor Nederland. Ze deelde een liedje dat verwees naar een extreemrechtse terreuraanslag. Grapje natuurlijk. Leuke meid.

Haat is natuurlijk niet goed, besluit de documentairemaker, maar we moeten de angst en onvrede van deze mensen serieus nemen. Waarom eigenlijk? Angst voor migranten is op waanbeelden gebaseerd, waarom zou je daar serieus naar luisteren? Ik zou juist die haat wat serieuzer nemen.

Wilfred Takken vervangt deze week Rinskje Koelewijn.