Ierse schrijver Paul Lynch wint Booker Prize met dystopische roman ‘Prophet Song’

De Ierse schrijver Paul Lynch is voor zijn roman Prophet Song bekroond met de Booker Prize 2023. Zondagavond werd de belangrijkste prijs voor een in het Engels geschreven roman aan hem uitgereikt in Londen. De jury noemde de roman, Lynch’ vijfde, een „ziel-verwoestend en waar” boek, dat „de sociale en politieke onrust van het huidige moment vangt”. Het prijzengeld bedraagt 50.000 pond (bijna 58.000 euro).

Prophet Song is een dystopische roman die zich afspeelt in een fictief, totalitair Ierland. De roman, geschreven in één lange teug, zonder alinea-afbrekingen, vertelt het verhaal van een microbioloog wier man, een leider in een onderwijzersvakbond, voor ondervraging meegenomen wordt door de geheime politie.

Onverschilligheid

In het alternatieve Dublin dat Lynch schetst, verdwijnen honderden burgers na het aantreden van een extreemrechtse regering en breekt een burgeroorlog uit, waarna een migratiestroom op gang komt. Lynch was geïnspireerd door verhalen van Syrische vluchtelingen en de onverschilligheid daarover in westerse landen – in zijn roman werden Europeanen uit de sociale middenklasse vluchtelingen.

De roman heeft nog een parallel in het heden: vorige week braken in Dublin rellen uit. Na een steekpartij waarbij drie kinderen gewond raakten, ontstak een extreem-rechtse groepering in woede en richtte vernielingen aan. Lynch zei daarover tegen The Guardian dat hij „verbluft” was, maar ook „herkende dat dit soort energie altijd sluimert onder de oppervlakte”.

De roman had hij evenwel „niet bedoeld als waarschuwing, maar wel om de boodschap te formuleren dat de gebeurtenissen in dit boek op elk moment in de geschiedenis kunnen plaatsvinden”. De actualiteit speelde niet mee in de toekenning van de prijs, reageerde de juryvoorzitter, de Canadese schrijver Esi Edugyan. De jury vond Prophet Song „een waarlijk meesterlijk fictiewerk”.

Ierse filmcriticus

Paul Lynch (1977) is de vijfde Booker Prize-winnaar uit Ierland en de eerste na Anne Enright (2007). Lynch werkte jarenlang als filmcriticus voor de Ierse krant The Sunday Tribune, totdat hij ruim tien jaar geleden besloot dat zijn roeping bij de fictie lag. Hij debuteerde in 2013 met Red Sky in Morning, een roman die meteen een bieding ontketende bij uitgevers en die ook buiten Ierland, bijvoorbeeld in de VS en Frankrijk, vol lof onthaald werd.

De romans die volgden ontvingen diverse prijzen en nominaties, met name in Frankrijk. In zijn oeuvre ging het vaker over ontheemding en migratie. Zijn personages worden op hun overlevingsinstincten teruggeworpen; Lynch vervatte het harde leed en lijden in poëtische bewoordingen. Zijn boeken zijn nog niet in het Nederlands vertaald.


Lees ook
Paul Harding schreef een episch en humaan boek dat zeker kans maakt op de Booker Prize

Zicht op <strong>Malaga Island</strong> vanaf de kust van de Amerikaanse staat Maine. .” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/ierse-schrijver-paul-lynch-wint-booker-prize-met-dystopische-roman-ac280c298prophet-songac280c299.jpg”><br />
</a> </p>
<p>De Booker Prize is de invloedrijkste literaire onderscheiding in de Angelsaksische wereld: de bekroning van een auteur levert steevast een explosie van zijn of haar verkoopcijfers op. Dit jaar stonden twee Ierse schrijvers op de shortlist: naast Paul Lynch ook Paul Murray (<em>The Bee Sting</em>).</p>
<p> De andere genomineerden waren de Canadese Sarah Bernstein (<em>Study for Obedience</em>), de Amerikanen Johathan Escoffery (<em>If I Survive You</em>) en Paul Harding (<em>This Other Eden</em>, vertaald als <em>Dit andere paradijs</em>) en de Indiaas-Britse Chetna Maroo (<em>Western Lane</em>).</p>
<p>Vorig jaar ging de prijs naar de Sri Lankaanse auteur Shehan Karunatilaka, voor zijn roman <em>De zeven manen van Maali Almeida</em>. </p>
<aside data-article-id=