Tv-recensie | Lachen over Wilders’ schijnbare bekering tot het fatsoen

Meteen op de verkiezingsavond stak de publieke omroep de kop in het zand. Gewoon doen alsof er niets gebeurd is. Dat noemt men de normalcy bias: de menselijke neiging om rampen te ontkennen of te bagatelliseren. Die Wilders heeft allemaal knotsgekke plannen, zo is de sfeer, maar dat gaat natuurlijk niet lukken, dat ziet hij zelf ook wel. En anders houden de anderen hem wel tegen. Dus niet jammeren, het valt wel mee.

Dit was ook de stemming in de laatste aflevering van Kiespijn (NPO3). In de vrolijke verkiezingsquiz sprak presentator Diederik Ebbinge weliswaar over het „het zinkende schip der democratie” en vierde treiterjournalist Rutger Castricum de overwinning van de PVV: „Er gaat een golf van opluchting door het land. We kunnen weer racistische grapjes maken.” Maar verder sloegen zowel links als rechts aan het bagatelliseren: „Loopt het zo’n vaart wel?” (Castricum), „Komt wel goed” (Bas Heijne, NRC), „De soep wordt niet zo heet gegeten” (Hero Brinkman, ex-PVV).

De terugkeer van bad cop Brinkman – veroordeeld wegens geweldsdelicten – bracht geen vreugde in mijn hart, maar verder was het een leuke quiz met best veel ruimte voor discussie en zelfs voor een relativerend mini-essay van Bas Heijne over de neiging van Nederlanders om achter de winnaar aan te lopen.

De satirische zaterdagavondshow Even tot hier (NPO1) had een item over Wilders’ schijnbare bekering tot het fatsoen. Hij beloofde onlangs dat hij PVV-plannen die ongrondwettelijk zijn „in de ijskast” zou zetten. De show toonde daarom „de ijskast van Wilders”. Alle plannen die tegen de grondwet of internationale verdragen ingaan, stopte het duo in tupperwarebakjes. Wilders’ ijskast was al spoedig tot de nok gevuld.

Sterk item. Ze maakten de kwestie geestig en helder inzichtelijk. Toch knaagde er iets. Dat PVV-ideeën onuitvoerbaar zijn, lijkt me niet het grootste probleem. Wilders stuurt aan op de onderdrukking en ontmenselijking van één miljoen moslims die in Nederland wonen. Dát is waarom de alarmbellen in Hilversum af zouden moeten gaan.

Even tot hier belichtte de januskop van Geert Wilders. Zou hij nu werkelijk de redelijke, coöperatieve „premier van iedere Nederlander” worden? Strookte dat wel met zeventien jaar lang schelden en tieren tegen mensen van kleur en iedereen die het waagde met hem van mening te verschillen? Was Wilders „zichzelf niet, of al die jaren niet geweest”? Hierna zongen ze een bewerking van het liedje van Acda en De Munnik begeleid door een strijksextet van vluchtelingen – Wilders is hierin onder meer „gangmaker op het suikerfeest”.

Bijbelen

Zondagavond op tv verder weinig sporen van de radicaal-rechtse revolte. Boeren die vrouwen zoeken, loterijwinnaars die een prijs krijgen, bekende mensen die praten over Jezus in Bijbelen met sterren. Dit is het witte, kneuterige Nederland zoals de premier in spe dat graag ziet.

De komiek van alle Nederlanders, André van Duin ging voor Denkend aan Zwitserland naar de bergen. Prachtige plaatjes van treinen die traag langs besneeuwde bergen glijden. Dit is een kruising tussen Denkend aan Holland en Rail Away. Met zijn aangever Janny van der Heijden en haar teckel Nhaan beklimt hij de Matterhorn (een stukje) en bezoekt de oorsprong van de Rijn. Dat blijkt een kraantje te zijn. Van Duin gaat meteen testen of de Rijn minder stroomt als hij het kraantje dicht draait.

Mooi land trouwens, Zwitserland. Rijk, neutraal en iedereen doet vriendelijk. Kunnen we daar niet naartoe verhuizen als het hier toch niet blijkt mee te vallen? Even opzoeken. Helaas, Zwitserland heeft zijn eigen PVV. Isolationisme, racisme, minarettenverbod – al sinds 2009 is de Zwitserse Volkspartij daar de grootste. We komen het land niet in, zelfs als we dat zouden willen.