Met een watermeloen-emoji de Palestijnen steunen

Het seizoen van de watermeloen eindigt in augustus en toch verschijnt de verfrissende zomervrucht ineens overal. Op persbeelden van Rotterdam tot New York zie je winters ingepakte mensen demonstreren voor de Palestijnse zaak met een afbeelding van een watermeloen in de hand. In de Amsterdamse binnenstad hangen posters en stickers met de watermeloen-emoji vergezeld door de slogan „Free Palestine”. Op sociale media gebruiken mensen in plaats van de woorden ‘Palestina’ en ‘Gaza’ een watermeloen-emoji in filmpjes, teksten en op plaatjes.

De populariteit van de watermeloen-emoji is in de afgelopen drie jaar nog nooit zo groot geweest op TikTok, blijkt uit openbare data van het platform. Verder terug in de tijd kun je niet in de database kijken. Op Twitter zetten mensen het icoontje in hun gebruikersnaam om te laten zien dat ze solidair zijn met de Palestijnen. Dit doet denken aan hoe de zonnebloem-emoji een vergelijkbaar doel diende vlak nadat de oorlog uitbrak in Oekraïne. De zonnebloem is een Oekraïens symbool voor vrede en veerkracht; de zaadjes ervan een geliefde snack en de olie een drijfveer van de nationale economie.

De watermeloen-emoji is online vooral synoniem voor de Palestijnse vlag. En dat heeft weer te maken met de verhalen over de onderdrukking van pro-Palestijnse berichten op sociale media. Journalisten, Marokkaans-Nederlandse voetballers en andere gebruikers met een moslimachtergrond zeggen dat ze slachtoffer zijn van shadow banning – een maatregel waarmee socialemediaplatforms het bereik van berichten en accounts beperken, zonder de gebruiker daarover te informeren.

Aubergines

In een verklaring reageerde Meta – het moederbedrijf van Facebook en Instagram – dat het nooit hun „bedoeling is om een bepaalde gemeenschap of een bepaald standpunt te onderdrukken”, maar dat als gevolg van „een groter volume aan content dat gerapporteerd wordt” berichten „foutief verwijderd kunnen worden”. Op X, voorheen Twitter, verklaarde het bedrijf dat een deel van deze problemen lag aan een algoritmische storing die gebruikers wereldwijd raakte en zo snel mogelijk werd opgelost. Toch denken veel socialemediagebruikers dat een Palestijnse vlag plaatsen je een enkeltje naar het shadow ban-limbo oplevert, terwijl de watermeloen door de algoritmes als onschuldig stuk fruit zouden worden beschouwd. Een beetje zoals de aubergine wordt gebruikt om de censuur van mannelijke geslachtsdelen te omzeilen.

De watermeloen was al een belangrijk symbool voor de Palestijnen voor de trend ontstond op het internet. Na de Zesdaagse Oorlog in 1967, toen Israël de controle over Gaza en de Westelijke Jordaanoever overnam, stelde de Israëlische regering het tonen van de Palestijnse vlag in het openbaar in die gebieden strafbaar. Om het verbod te omzeilen, begonnen de Palestijnen de watermeloen te gebruiken als nationaal symbool. Doormidden gesneden lijkt de watermeloen op de Palestijnse vlag met de overeenkomende kleuren rood, wit, zwart en groen. Maar de watermeloen heeft ook een culturele lading: het is tot vandaag de dag een populaire vrucht die de Palestijnen lokaal groeien, van Jenin op de Westelijke Jordaanoever tot Gaza.

Sindsdien dook de watermeloen herhaaldelijk op als een prominent symbool voor de Palestijnse zaak en werd hij ook in het Westen overgenomen als teken van solidariteit met de Palestijnen. Deze iconografie leefde bijvoorbeeld op in mei 2021, toen het geweld tussen Israël en de Palestijnen oplaaide. Palestijnse families in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem waren toen in opstand gekomen nadat een Israëlische rechtbank hen had opgedragen hun huizen te verlaten om plaats te maken voor kolonisten.

Ceci n’est pas une watermelon

In Rotterdam verscheen toen een spandoek van studenten met de Palestijnse vlag en de tekst „stop de etnische zuivering” aan de brandtrap van het Piet Zwart Instituut. De kunstacademie haalde het spandoek weg, waarop de studenten een afbeelding van een watermeloen op de brandtrap plaatsten. Het cultureel-wetenschappelijke netwerk Dutch Scholars for Palestine dat achter het initiatief zat, had daarbij de tekst „Ceci n’est pas une watermelon” gezet.

En weer doken de symbolische watermeloenen op toen eerder dit jaar de Israëlische minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben-Gvir, de bevoegdheid gaf aan de politie om Palestijnse vlaggen in beslag te nemen. In juni werd een tijdelijk wetsvoorstel goedgekeurd dat de vlag verbood in instellingen die door de staat worden gefinancierd, waaronder universiteiten. Als een protest tegen de daaropvolgende arrestaties en inbeslagnames van vlaggen, verscheen de watermeloen op zestien taxi’s in Tel Aviv, vergezeld met de tekst: „This is not a Palestinian flag”.

Ondertussen is de watermeloen, net als de Palestijnse vlag, ook niet meer overal welkom. Onlangs werd op de Radboud Universiteit een bijeenkomst over de Gazastrook na klachten van studenten uitgesteld. Volgens de organisatoren van de lezing zouden studenten met een Israëlische achtergrond zich niet veilig hebben gevoeld bij de aangekondigde lezing. Onder meer de watermeloen moest van het affiche af op verzoek van de universiteit, zegt de organisatie.

Süeda Isik schrijft in deze tweewekelijkse rubriek over memes en internet cultuur.