Column | De It-girl die copuleerde met een kip

In het Stedelijk Museum in Amsterdam loopt nog tot eind januari de met een sterrenregen gelauwerde expositie This Will Not End Well met werk van Nan Goldin. Toen ik er deze maand was, moest ik meteen denken aan de Gouden Leeuw-winnende documentaire All The Beauty and The Bloodshed over het werk en leven van de Amerikaanse fotografe. De film die me begin dit jaar met een brok in de keel achterliet, vormt de perfecte aanvulling op de zes ruimtes met slideshows.

In de documentaire staat Goldins strijd tegen de Sackler-familie centraal, de farmaceuten achter kalmeringsmiddel Valium en later pijnstiller OxyContin. Maar daarnaast komen ook andere activistische (foto-)projecten van de Amerikaanse aan bod. Sommige daarvan zijn nu in aangepaste vorm in het Stedelijk te zien. Door de achtergrondinformatie die Goldin zelf geeft in de film, komen de vaak rauwe beelden in Amsterdam nog harder binnen, merkte ik.

Het beste voorbeeld zijn de talloze foto’s van de ooit beruchte New Yorkse actrice, schrijfster én It-girl Cookie Mueller. (Een vreselijke term trouwens, waarom zijn het altijd It-girls en nooit It-boys?) Ik kende Mueller als de vrouw die copuleerde met een kip in Pink Flamingos (1972) van John Waters, de uitzinnige cultfilm over verschillende personages die strijden om de titel van „filthiest person alive”. Maar in het New York van de jaren tachtig stond ze bekend als de persoon die ieder feest beter maakte, stelde Waters dit jaar in The Cut.

In het Stedelijk wordt Mueller nergens bij naam genoemd, maar als je erop let, zie je haar in bijna alle slideshows terugkomen. Soms euforisch lachend tijdens een uitgaansavond. Soms met haar zoon Max, al dan niet met kauwgum en stokjes in het haar. Dan weer tijdens haar bruiloft met kunstenaar Vittorio Scarpati. „Een prachtig huwelijk en uitzinnig feest”, zoals Goldin uitlegt in de docu. Bijna alle foto’s van Mueller spatten van de levensvreugde en extase – al is die geregeld te verklaren door de enorme hoeveelheden drugs die ze consumeerde.

Het is mede doordat je Mueller in het Stedelijk in uiteenlopende dia-projecties ziet, dat de laatste foto’s die Goldin van haar maakte hard binnenkomen. Op 40-jarige leeftijd fotografeerde Goldin haar in een open uitvaartkist. Drie jaar na het huwelijk. Exuberant zoals altijd: in een glitteroutfit, met bloemen in het haar en met de zwarte smokey eyes die haar kenmerkten. Gestorven aan aids, net als haar geliefde én talloze van Goldins New Yorkse vrienden. This Will Not End Well.

Er lijkt de afgelopen jaren wel een kleine Cookie-revival. In 2018 inspireerde ze een collectie van mode-ontwerper Raf Simons, in 2022 kwam de bundel met door haar geschreven semi-autobiografische teksten en columns uit, Walking through clear water in a pool painted black. Zou de recente fascinatie voor haar komen door de je-m’en-fous-houding die ze uitademde, vroeg ik me af bij het zien van Goldins foto’s?

Wie door de bundel bladert, leest geestige, droge beschrijvingen van het leven van een vrouw die zich van niets iets aantrekt. En in wat dat resulteerde eind jaren zestig tot eind jaren tachtig. Zoals ontmoetingen met de Mansonfamilie en Jim Morrison, veel hedonisme, maar ook (bijna) verkrachting en een heroïne-verslaving. De beelden die je vandaag van ‘It-girls’ of influencers ziet, zijn zelden spontaan, meestal perfect gestyled en volstrekt inwisselbaar. En zouden opkomende actrices het nu nog wagen aan een film als Pink Flamingos mee te werken? Het zorgt dat figuren als Mueller opnieuw als een verademing voelen blijkbaar.

Sabeth Snijders is filmrecensent.