Musk klaagt mediawaakhond aan na rapport over antisemitisme en neonazisme op X

Elon Musk, eigenaar van het socialmediaplatform X, heeft maandag een rechtszaak aangespannen tegen de non-profitorganisatie Media Matters for America. De organisatie controleert Amerikaanse media op het verspreiden van „nieuws of commentaar dat niet accuraat, betrouwbaar of geloofwaardig is en dat de conservatieve agenda vooruithelpt”. Vorige week publiceerde het een kritisch rapport over X.

Uit het rapport bleek dat op X advertenties van grote bedrijven regelmatig werden afgebeeld naast antisemitische en neonazistische posts. In reactie op dit rapport stopten veel grote bedrijven, zoals Disney, Apple en Warner Bros., met adverteren op X. Musk reageerde woedend op het rapport en kondigde aan een „thermonucleaire rechtszaak” te beginnen tegen de organisatie en tegen „iedereen die deelneemt aan deze frauduleuze aanval op ons bedrijf”.

Angelo Carusone, voorzitter van Media Matters, zei maandag dat de organisatie achter haar rapport blijft staan en noemde de rechtszaak een poging „om de critici van X tot zwijgen te brengen”. Carusone zei dat dat de organisatie haar werk zal blijven voortzetten, ondanks de rechtszaak. „Als hij ons aanklaagt, zullen we winnen.”

Antisemitisme

Media Matters is in het rapport ook zeer kritisch op Musk zelf, die regelmatig controversiële berichten plaatst op zijn eigen platform. Zo verwijst de waakhond naar een bericht van Musk waarin hij een antisemitische complottheorie deelt die stelt dat „Joodse mensen grote groepen minderheden steunen die het land binnenstromen om witte mensen te vervangen”. Dit is dezelfde complottheorie die de aanleiding vormde voor de aanslag in de Tree of Life synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburgh in 2018.

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Fortune zegt X-topvrouw Linda Yaccarino dat Media Matters „niet alleen adverteerders, maar mensen in het algemeen manipuleert”. Tijdens een vergadering zou Yaccarino hebben gezegd dat de waakhond een lange geschiedenis heeft als activistische organisatie, „om een verhaal op te dringen en mensen in de wereld niet toe te staan hun eigen beslissingen te nemen”. De topvrouw zegt dat het nu van groot belang is om snel nieuwe adverteerders binnen te halen.

Dalende advertentie-inkomsten

Sinds Musk X heeft overgenomen ziet het bedrijf advertentie-inkomsten flink dalen. Volgens Reuters heeft het sociale medium ten minste 55 procent minder advertentie-inkomsten dan voor de overname. Onder meer de tumultueuze leiding van Musk zorgt ervoor dat het bedrijf moeite heeft adverteerders vast te houden. Zo werden in november vorig jaar bijna 3.700 medewerkers ontslagen en onderging het bedrijf in juli dit jaar plotseling een naamswijziging.

Musk heeft erkent dat de inkomsten dalen en de schuld toen ook neergelegd bij activisten. Volgens hem zouden zij de druk opvoeren bij bedrijven om te stoppen met adverteren op X.