Omtzigt wil premier worden van kabinet met ‘experts’, zonder ‘dichtgetimmerd regeerakkoord’

NSC-leider Pieter Omtzigt zou premier willen worden, mits er een kabinet komt met „een aantal experts” en zijn partij de grootste wordt. Dat zei hij zondag in talkshow Buitenhof. Eerder zei Omtzigt altijd dat hij „een stellige voorkeur” heeft om in de Tweede Kamer te blijven zitten, en dat hij mogelijk pas na de verkiezingen zou beslissen over het premierschap.

Die voorkeur voor de Tweede Kamer heeft Omtzigt nog steeds, vertelde hij bij Buitenhof. Maar ook zei hij: „Zou het lukken om een regering te hebben met vakministers die op afstand staat van de Kamer, die niet een dichtgetimmerd regeerakkoord heeft, dat gecontroleerd kan worden. Dan kun je die hervormingen ook vormgeven vanuit het kabinet. Dan zou ik daar ook kunnen zitten.”

Omtzigts voorkeur voor een kabinet van experts komt naar eigen zeggen voort uit gedrag van sommige ministers van de afgelopen jaren. „Je hebt ministers gezien die op het laatst totaal afstand nemen van hun beleid, terwijl de oppositie al zei: dit klopt niet.” Als voorbeeld gaf hij daarbij het stikstofbeleid van demissionair minister van Landbouw Piet Adema, die bekritiseerd werd door sommige partijen in de Tweede Kamer. Later zei Adema dat zijn beleid „niet werkbaar” was. In plaats daarvan wil Omtzigt ministers die „stevig in hun schoenen staan”.

Als voorbeelden van vakministers noemt Omtzigt „een goede econoom op financiën, iemand met buitenlandervaring op buitenland, die daar dus ook gewoon verstand van hebben”. Gebonden aan een partij hoeven ze volgens Omtzigt niet te zijn, al is het „wenselijk dat een aantal een relatie heeft met die politieke partij”.


Lees ook
Omtzigt wil premier worden van kabinet met ‘experts’, zonder ‘dichtgetimmerd regeerakkoord’