De lust en het leven, en natuurlijk het lijden in Beiroet, Libanon

Terwijl de oorlog in Gaza blijft verergeren, dreigt ook buurland Libanon betrokken te raken bij het conflict. Het is voor Libanezen het zoveelste trauma binnen een paar decennia: een lange burgeroorlog, bezettingen door buurlanden, politieke aanslagen, economische crises en een explosie in de haven van Beiroet in 2020.

Dit is waar fotograaf Myriam Boulos (1992) opgroeide. Haar onlangs gepubliceerde boek What’s ours documenteert haar leven in de hoofdstad Beiroet in de afgelopen tien jaar.

Zo portretteert What’s ours onder meer het uitgaansleven van Boulos en haar vrienden: vrij en losbandig, twee van de eigenschappen van de hoofdstad, die bekendstaat als relatief liberaal in een vrij conservatief land. In het boek onderzoekt zij echter ook hoe vrij te blijven van repressie, corrupte elites, een imploderend economisch systeem, sektarisme, intolerantie en seksueel geweld.

De reeks protesten in 2019 en 2020, die zich richtten op veel van deze problemen, spelen een grote rol in Boulos’ werk. Ze brengt de verbondenheid in beeld die de demonstraties teweegbrachten, maar ook het gewelddadige verloop ervan en de wanhoop wanneer het besef indaalt dat de ‘revolutie’, zoals Libanezen het vaak zeggen, ‘is gestolen’ door de politiek en door zakelijke belangen.

Over de nasleep van de explosie in de haven van Beiroet – een van de zwaarste niet-nucleaire explosies ooit – citeert Boulos een vriend: „Beetje bij beetje zullen we sterven en zal het land tot de corrupten behoren. Ik zweer op de maagd Maria, we zijn moe.”

Libanon zal niet snel uit deze spiraal van crises raken. Desondanks vormt dit boek voor Boulos haar eigen vorm van verzet. De afgelopen tien jaar hebben haar „geleerd weerstand te bieden aan alle vormen van onderdrukking, van intiem tot politiek […]. Om door middel van beelden gehoord te worden, terwijl ik de patriarchale en koloniale manieren deconstrueerde om onze regio in de fotografie te vertegenwoordigen”, zo schrijft ze zelf op Instagram. „Het boek gaat eenvoudig en letterlijk over het terugwinnen van wat van ons is.”

Foto Myriam Boulos


Foto Myriam Boulos


Foto Myriam Boulos
Foto Myriam Boulos


Foto Myriam Boulos


Foto Myriam Boulos


Foto Myriam Boulos
Foto Myriam Boulos


Foto Myriam Boulos