Frankrijk traint Oekraïense bakkers en brandweermannen voor de strijd tegen Rusland

Foto Olivier Chassignole / AFP

Een Oekraïense militair richt zijn wapen tijdens een oefening op een Franse militaire basis. Hij is een van de zevenduizend Oekraïners die Frankrijk dit jaar zal trainen om hen klaar te stomen om te vechten tegen Rusland. Een aantal internationale media, waaronder persbureau AFP, Le Monde en persbureau AP, mocht begin november een training bijwonen, op een basis op een onbekende plek in het midden van Frankrijk.

Foto Laurent Cipriani / AP

De Franse trainingen vinden sinds februari 2023 plaats. Aanvankelijk gebeurde dit op verschillende plekken, maar na een aantal maanden werd het trainingsprogramma gecentraliseerd op deze basis in Midden-Frankrijk. Ook bieden zo’n tweehonderd Franse militairen trainingen aan in Polen. De trainingen zijn onderdeel van de militaire steun die de Europese Unie aan Oekraïne biedt. Volgens de Europese Commissie doen 23 van de 27 EU-lidstaten een bijdrage aan de trainingsmissies; ook Noorwegen, dat geen lid is van de EU, is aangesloten. EU-breed zullen dit jaar naar verwachting 35.000 Oekraïense militairen getraind worden. Ook de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bieden dergelijke trainingen aan Oekraïners aan.

Foto Laurent Cipriani / AP

In Frankrijk leren de Oekraïners in groepen van meerdere honderden personen per keer de basis van het grondvechten en hoe eerste hulp te bieden op het slagveld, maar ook hoe mijnen onklaar te maken en aanvallen vanaf het water te beginnen. Op de basis zijn onder meer loopgraven gemaakt en is een nepstadje gebouwd dat de Oekraïners tijdens de trainingen moeten beschermen.

Foto Olivier Chassignole / AFP

De Oekraïners hebben vaak geen militaire achtergrond. „We hebben bakkers, brandweermannen, sommigen zijn ouder dan 40 jaar”, aldus de Franse kapitein Xavier tegenover Le Monde. Dat is niet altijd makkelijk. „In het begin praten ze de hele tijd en hebben ze moeite met het rapporteren aan hun superieuren. (…) We drillen ze de hele tijd”, aldus de kapitein. (De achternamen van de Franse militairen worden niet vermeld.)

Foto Laurent Cipriani / AP

De wapens zijn niet geladen, maar de rest is zo echt mogelijk nagebootst. Zo liggen er langs de loopgraven stukken van karkassen van herten, die uiteengereten lichamen moeten voorstellen. Volgens de Fransen (de Oekraïners mochten niet praten met de pers) zijn hun rekruten „zeer gemotiveerd”.

Foto Laurent Cipriani / AP

De training duurt vier weken. De militairen oefenen zes dagen per week, waarvan ze minstens één nacht op het terrein verblijven voor nachtelijke oefeningen. Ze oefenen ook dat ze gegijzeld worden en zichzelf moeten bevrijden. Tijdens de trainingen worden vertalers ingezet zodat de Franse instructeurs en de kersverse Oekraïense militairen kunnen communiceren.

Foto Laurent Cipriani / AP

De hoop van de Fransen is dat dankzij de Europese trainingen, de Oekraïners vernieuwende gevechtsmethoden kunnen aanwenden aan het front. „Hun methoden worden nog steeds gekenmerkt door de Sovjet-doctrine, die behoorlijk bruut is: ze vallen frontaal aan, en als dat niet werkt, vallen ze opnieuw op dezelfde manier aan. We leren ze hoe ze een gunstig machtsevenwicht kunnen creëren in een manoeuvreercompartiment, met vuursteun, ondersteuning…”, aldus kapitein Xavier tegenover Le Monde. „De Russen en de Oekraïners staan stil aan het front omdat ze dezelfde doctrines toepassen. Ze weten wat de ander gaat doen. Om manoeuvreerruimte terug te krijgen, moeten ze verrassen”, voegt luitenant-kolonel Even toe.

Foto Laurent Cipriani / AP

Frankrijk denkt nu na over trainingen voor de langere termijn. Zo moeten in de toekomst ook hoger geplaatste militairen getraind kunnen worden door het land.

Foto Olivier Chassignole / AFP

Na de training in Frankrijk gaan de Oekraïners naar het front. Persbureau AP tekende enkele dagen voor hun vertrek een gespannen sfeer op. „De grimmigheid van de toekomst die hen (de Oekraïners) staat te wachten was zichtbaar op de gedetermineerde, niet-glimlachende gezichten van de mannen. Burgers, niet zo lang geleden, gedroegen zich nu als soldaten. Ze spraken elkaar aan met bijnamen. Er werd gevloekt toen de mannen op adem kwamen nadat ze loopgraven hadden bestormd.”

Foto Olivier Chassignole / AFP

Het is voor de Franse militairen verboden om contact te houden met hun Oekraïense leerlingen. „Je moet bruggen verbranden, omdat je jezelf anders te veel vragen stelt. Als je erachter komt dat deze of gene persoon dood is, zal je jezelf ongetwijfeld afvragen wat je verkeerd hebt gedaan: ‘Hebben we wel genoeg aan die tactiek gewerkt? Had ik op dit punt meer moeten aandringen?’” zei een van de instructeurs tegen AP.