Tv-recensie | De lijsttrekkers hadden maar een klein zetje nodig om hun lagere instincten aan te boren

Op 2 november dacht ik nog dat ik uitkeek naar het eerste SBS-verkiezingsdebat ooit. Pieter Omtzigt zou er niet bij zijn, maar hij was er toch donderdagavond bij Het debat van Nederland. Vlak voor het begon, zag ik een staartje van De bondgenoten. Vier teams van vier ‘bondgenoten’ die moeten samenwerken om samen 100.000 euro te winnen – maar verraad, bedrog of eigenbelang bedreigt de coalities. De teams zijn vernoemd naar roofdieren: slangen, vossen, haaien en gieren. Voor ik doorhad hoe de spelregels precies werkten, begon het debat waar nul regels bleken te gelden.

In een tot arena omgebouwde studio stond Wilfred Genee, de presentator van de best bekeken talkshow Vandaag InsideI. Omdat het „SBS en dus beetje catchy” moest zijn, riep hij de lijsttrekkers van de vier grote partijen om beurten binnen. Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC), Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) en Geert Wilders (PVV) draafden de vloer op en namen staand hun plek in aan een ronde tafel. Genee was debatleider en aangever – hij somde de problemen van Nederland op: armoede, migratie, zorg. Wilders hapte als eerste. Nederland stond op een kruispunt, alleen met zijn partij zou het land de goede kant opgaan en dat was wat hem betreft best een applausje waard. Dit zou zijn avond worden, een optreden voor zijn publiek, zijn kiezers zaten in de zaal. Hun applaus klonk hard en duidelijk.

Valse valstrik

De beer was los, de „handschoenen waren uit”, het publiek rook bloed. De politici hadden maar een klein zetje nodig om hun lagere instincten aan te boren. In ieder school een haai, vos, slang, een gier. Slechts één was prooi: Frans Timmermans. Dilan Yesilgöz siste onafgebroken „maar meneer Timmermans” als Timmermans aan het woord was. Ze schudde haar hoofd, lachte hem uit en zei welles waar hij nietes zei. Voor haar had de SBS-redactie een valse valstrik klaargelegd. In de studio was de grote baas van een uitzendbureau voor arbeidsmigranten. Hij was er om Yesilgöz een vraag te stellen over huisvesting voor arbeidsmigranten, maar de aandacht ging naar de 100.000 euro die hij had gedoneerd aan de VVD-campagne. Had hij Dilans 06-nummer, wilde Genee weten. „Korte lijntjes om de zaakjes te regelen?”

Geert Wilders haalde zijn asiel-stop uit het vet – 24 uur geleden had hij nog beloofd zijn radicaalste ideeën te parkeren om samenwerking met andere partijen mogelijk te maken. Maar deze avond moest de grens van hem gewoon weer dicht en daarna denderde hij direct door naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag waar „allochtonen” tegenwoordig in de meerderheid zijn. Timmermans wilde daar iets tegenin brengen, echt, ik hoorde het hem doen. Maar hij is geen Mark Rutte, die Wilders vaak wél de baas was. De poging strandde op Wilders die zei dat Timmermans kon „eisen tot hij een ons woog”, wat in zijn geval wel even zou duren. Vol op de man en zijn omvang, niet netjes, maar wel de lachers op z’n hand, 1-0 voor Wilders. Wilfred Genee bleek geen debatleider, niet eens een scheidsrechter, maar een spelleider die de roedel aanjoeg en opjutte.

Pieter Omtzigt loerde stilletjes op z’n kans om ook punten te scoren, en die greep hij toen Yesilgöz en Timmermans door elkaar heen aan het brullen waren over bij wiens partij de middenklasse beter af was. „Als het zo moet, ga ik met u samenwerken”, zei Omtzigt. Waarop Wilders om de tafel heen liep om hem de hand te schudden.

De final kill

Dit debat was een dieptepunt. Dacht ik, maar ik zal het wel fout hebben. Direct na het „het beste debat ooit” vlogen bij VI de complimenten Genee om de oren. Hij was snel van de ene naar de andere studio gehold. Daarna stortten de mannen zich op „die Timmermans” voor de final kill.