Acht Nederlanders aangehouden voor plofkraken in Duitsland

In een onderzoek naar meerdere plofkraken op geldautomaten in Duitsland zijn woensdag acht Nederlanders aangehouden. Dat meldt de Nederlandse politie donderdag, die in het grootschalige onderzoek samenwerkt met de Duitse politie. Het gaat om zeven mannen en één vrouw. Nog een vrouw is gearresteerd op verdenking van witwassen van crimineel geld.

De verdachten zijn tussen de 19 en 27 jaar oud en komen uit Amsterdam, Amstelveen, Alkmaar, Haarlem, Heerhugowaard en Rotterdam. De politie sluit niet uit dat meer mensen worden aangehouden. Zowel de Nederlandse als de Duitse politie heeft woensdag op 22 plekken doorzoekingen gedaan en vijf woningen ontruimd. Daarbij zijn grote hoeveelheden contant geld en sierraden in beslag genomen. In een woning in Amstelveen werden explosieven gevonden. Die zijn later veiliggesteld en vernietigd.

In Duitsland worden al jaren veel plofkraken gepleegd. Vorig jaar werd bijna 30 miljoen euro buitgemaakt bij een recordaantal van vijfhonderd plofkraken over de grens. Uit onderzoek van beide nationale politieteams blijkt dat een groot deel van de plofkraken in Duitsland wordt gepleegd door daders uit Nederland. De daders werken samen en in wisselende samenstellingen. Door het gebruik van in elkaar geknutselde zware explosieven handelen de daders volgens de politie „uiterst risicovol en gewetenloos”.


Lees ook
Recordaantal plofkraken in Duitsland, helft verdachten komt uit Nederland

Een vrouw kijkt in Hamburg naar een rij opgeblazen pinautomaten.