Haaksbergse gemeenteraad geeft toestemming voor acht zoutwinningslocaties, ondanks zorgen om veiligheid

Haaksbergen heeft ondanks veiligheidszorgen alsnog toestemming gegeven voor de aanleg van acht zoutwinningslocaties. Dat heeft de gemeenteraad van de Overijsselse gemeente woensdag bepaald in een stemming, meldt onder meer RTV Oost. Het besluit maakt een einde aan een lange periode van politieke onenigheid in de gemeente. Omwonenden vrezen voor schade aan hun woningen vanwege de geplande booractiviteiten.

Met het besluit krijgt zoutbedrijf Nobian groen licht om de komende dertig jaar 14,5 miljoen ton aan zout te winnen in het noorden van Haaksbergen. De lokale partij Nieuw Haaksbergen trok haar bezwaren voor de nieuwe zoutwinningslocaties in, waardoor een politieke doorbraak mogelijk was. Bepaalde garanties dat mogelijke schade voorkomen en indien nodig vergoed zouden worden, deden de partij alsnog toestemmen. Wel behoudt Nieuw Haaksbergen bedenkingen over eventuele bodemdaling. VVD en CDA stemden wel tegen. Beide partijen geloven niet dat zoutwinning risicovrij kan plaatsvinden.

Nobian hoopt al jaren acht boorlocaties te mogen aanleggen, maar kreeg vooralsnog geen toestemming vanwege onder meer zorgen over de veiligheid. Volgens Wesley Uuldriks, fractievoorzitter voor Nieuw Haaksbergen, zijn er bij het zoutbedrijf de afgelopen tien jaar verwachtingen gewekt die „niet meer kunnen worden teruggedraaid”, schrijft persbureau ANP.

Correctie 16 november 2023: in een eerdere versie van dit bericht stond dat Nobian de komende dertig jaar 14,5 ton zout mag winnen. Dat klopt niet. Het gaat om 14,5 miljoen ton zout. Dat is hierboven gecorrigeerd.