Hooggerechtshof verklaart Brits plan om illegale asielzoekers naar Rwanda te sturen onwettig

Migranten die illegaal aankomen in het Verenigd Koninkrijk mogen niet worden uitgezet naar Rwanda, zoals een omstreden plan van de Britse regering beoogde. Dat heeft het Hooggerechtshof woensdag besloten, zo meldt de BBC. De zogeheten Illegal Migration Bill stelde dat asielzoekers die illegaal per boot aankomen in het Verenigd Koninkrijk het recht verliezen om asiel aan te vragen en kunnen worden uitgezet naar een veilig derde land, zoals Rwanda.

Het Hooggerechtshof stelde woensdag dat Rwanda geen veilig derde land is voor asielzoekers. Zij zouden vanuit Rwanda kunnen worden teruggestuurd naar hun landen van herkomst, waar zij vervolgd zouden kunnen worden, zo oordeelde het hof.

Eerder onwettig verklaard

In juni oordeelde een rechter al dat het plan onwettig was. Daarop stapte de Britse regering naar het Hooggerechtshof. Na de uitspraak van woensdag is geen beroep meer mogelijk in het Verenigd Koninkrijk. Wel kan Londen nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stappen.

Of de Britten die stap zullen zetten, is onduidelijk. Vorig jaar juni stond een vliegtuig al klaar om de eerste asielzoekers uit te zetten naar Rwanda, maar enkele minuten voordat het toestel zou opstijgen greep het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in. Een andere mogelijkheid is dat het Verenigd Koninkrijk uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens stapt, om zo de omstreden uitzetplannen alsnog te kunnen doorzetten. Londen liet eerder weten opties paraat te hebben „voor elk scenario”. Tot nu toe is nog geen enkele vluchteling daadwerkelijk uitgezet naar Rwanda.


Lees ook
Houdt de omstreden ‘Rwandadeal’ stand bij het Britse Hooggerechtshof?

Voor het Hooggerechtshof in Londen wordt in december 2022 gedemonstreerd tegen het voorgenomen beleid van de regering om immigranten naar Rwanda te deporteren.

Londen betaalde de Rwandese regering omgerekend 160 miljoen euro om de uitgezette asielzoekers op te vangen. Volgens mensenrechtenorganisaties is Rwanda geen veilig land om vluchtelingen naar uit te zetten – iets waar het Hooggerechtshof het dus mee eens is. Asielzoekers die zouden zijn uitgezet naar Rwanda hadden niet opnieuw naar het Verenigd Koninkrijk kunnen trachten te komen, maar moesten echt in het Afrikaanse land blijven. Een woordvoerder van de Rwandese regering zei woensdag tegenover persbureau Reuters dat Rwanda de uitspraak beschouwt als een interne Britse juridische aangelegenheid.

Volgens de Britse regering is er een stevig afschrikwekkend effect nodig om te voorkomen dat vluchtelingen hun leven wagen om het Kanaal over te steken. Hard asielbeleid moet het verdienmodel van mensensmokkelaars de nek omdraaien.