Huurmoordenaar wordt kunstenaar in ‘The Kill Room’

De poster belooft een Pulp Fiction-reünie: Uma Thurman meets Samuel L. Jackson. Al trof het duo elkaar nooit in die film; wel even in Kill Bill 2, waar Jackson als Rufus de pianist Thurmans bloedbruiloft bijwoont.

In kunstsatire The Kill Room staat Thurman centraal, Jackson speelt slechts een bijrol. Hij speelt een louche Joodse bakker in Brooklyn die een Russische gangsterbaas voorstelt zijn contanten via een kunstgalerie wit te wassen. De waarde van kunst is subjectief en de belastingdienst slikt alles voor zoete koek. Als partner heeft hij de dexamfetamine snuivende galeriehouder Patrice (Uma Thurman) in het vizier. Van haar dealer weet hij dat ze aan lager wal is.

Aan huurmoordenaar Reggie (Joe Manganiello) de taak de nepkunst te leveren die Patrice certificeert en – op papier – voor tienduizenden dollars koopt. Reggie is een bruut die zijn slachtoffers verstikt met plastic zakken; zijn nom de plume wordt ‘Bagman’. Als Patrice’ nieuwe welstand opvalt – opeens zit ze aan de duurste tafels bij liefdadigheidsdiners – gaat de kunstwereld op zoek naar de mysterieuze Bagman. En hoewel de onderwereld geen publiciteit wil, wordt Patrice gedwongen tot een expositie: met name een installatie met strak gespannen plastic zakjes en rode verf doet de critici huiveren. Reggie voelt dan dat er een kunstenaar in hem schuilt. Art Miami lonkt.

De kunstsatire The Kill Room is niet van het niveau van The Square of zelfs Velvet Buzzsaw, maar vervalt evenmin in een ‘zo kan mijn neefje ook schilderen’-niveau: de kunst van Reggie ‘Bagman’ mag er wezen. De types zijn bekend, maar aardig getroffen: inhalige galeriehouders, narcistische kunstenaars, gekoeioneerde stagiaires, hautaine kunstcritici en verzamelaars die hijgerig jagen op de ‘next big thing’. Iedereen is gefixeerd op status in deze soepele komedie die het in de leuk bedachte, maar slecht doordachte ontknoping – een misdaad met talloze getuigen – helaas laat afweten. Maar er zijn slechtere manieren om een regenachtige middag door te brengen.

https://www.youtube.com/watch?v=BnlXPN0t2BM