‘Youth’: Gen Z’ers en millennials gevangen in een textielfabriek

Youth is niet de eerste film over de Chinese textielindustrie. Hij is wel de eerste die de camera zo langdurig ergens naar binnen heeft gesmokkeld waar onze ogen normaliter niet mogen komen. Daardoor worden we collega’s en huisgenoten van de Gen Z’ers en millennials die feestjurkjes en gewatteerde broeken in elkaar ritsen alsof hun leven ervan afhangt. De betaling is laag. Hoe meer ze werken, hoe meer ze verdienen en hoe eerder ze terug naar huis kunnen. Want het zijn zonder uitzondering arbeidsmigranten van ergens verderop langs de 6.300 kilometer lange Yangtze-rivier.

De Chinese documentairemaker Wang Bing (1967) is in Nederland niet onbekend. Misschien wel bekender dan in eigen land, waar zijn films controversieel zijn en nooit officieel in de bioscopen komen. Hij legt een China vast dat niet in de officiële geschiedenisboeken staat. Zijn films geven een stem aan dissidenten en arbeiders.

De textielfabrieken en naaiateliers van industriegetto Zhili, al eerder het toneel van Bitter Money (2016), vormen ook in zijn meest recente documentaire Youth/Spring weer een desoriënterende wirwar van huizenblokken. Hierin wordt geleefd en gewerkt door de honderdduizenden jonge seizoenarbeiders die op stukloon kinderkleding voor de Chinese markt in elkaar stikken. Ze lijken qua architectuur verdacht veel op de concentratiekampen voor Oeigoeren die voor de architectuurbiënnale van Venetië door het in Rotterdam gevestigde Killing Architects in kaart zijn gebracht, of de gevangenissen en psychiatrische instellingen waar Wang zijn Til Madness Do Us Part (2013) draaide.

Youth moet het begin worden van een trilogie, waarvoor Wang ruim tweeduizend uur materiaal verzamelde. De drieënhalf uur van deze documentaire zijn dan bijna kort. Straks, als de trilogie af is, zullen we een werkdag met deze jonge mensen hebben doorgebracht. Dat is meer dan een gimmick. Tijd is niet alleen een vormmiddel, de films van Wang zijn ook een vorm van archief en ze verlangen van de toeschouwer een tegenprestatie, een vorm van performatief toeschouwerschap, van aandacht, van erbij zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=Vr1fq-jZC-g&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.filmdepot.nl%2F&source_ve_path=OTY3MTQ&feature=emb_imp_woyt