Ook in ‘Rocco & Sjuul’ zijn kinderen hindernis voor liefde op leeftijd

De zeventigjarige Sjuul heeft een druk leven. Overdag bezoekt ze haar dementerende echtgenoot, ’s middags gaat ze naar zwemles met haar kleinzoon en ’s avonds komt de buurvrouw op visite om samen naar Tussen Kunst en Kitsch of een quiz te kijken. Als ze in het zwembad uitglijdt en haar pols breekt, botst ze in het ziekenhuis tegen Rocco aan, een leeftijdgenoot met wie ze vijftig jaar eerder veelvuldig uit dansen ging. Bij hun weerzien morst hij koffie op haar jas, een ‘meet cute’ die rechtstreeks ontleend is aan de klassieke romkom Notting Hill. Levensgenieter Rocco, de uitbater van een schoenenzaak, vindt Sjuul nog steeds leuk en maakt haar weer het hof.

Rocco & Sjuul is de nieuwe toevoeging aan het opkomende genre van films waarin ouderen in de herfst van hun leven een tweede liefde beleven, zie ook Casa Coco (met Joke Bruijs en Gerard Cox) en Neem me mee, met onder anderen Renée Soutendijk en Jeroen Krabbé, die vlak voor Kerst in de bioscoop uitkomt. Eerder was er Mi Vida, waarin de gepensioneerde kapster Lou (Loes Luca) in Spanje een romance beleeft. Met die film heeft Rocco & Sjuul wel iets gemeen. In beide romkoms voor senioren vormen de kinderen uiteindelijk het struikelblok. Zij willen om allerlei redenen niet dat hun moeder gelukkig dreigt te worden met een oude vlam of nieuwe liefde, waarbij eigenbelang een van de belangrijkste is.

Als ma druk aan het daten is, betekent dit namelijk dat ze minder op de kleinkinderen kan passen. Dat hun moeder daarbij gelukkig is en door een dosis hernieuwde levenslust weer helemaal opbloeit, doet niet ter zake. Ook de gedachte dat hun moeder weer seks heeft, doet de kinderen gruwen.

Het thema van kinderen die in de weg staan van hun moeders geluk is geïnspireerd op het klassieke melodrama All That Heaven Allows (1955) van Douglas Sirk. Hierin krijgt weduwe Cary (Jane Wyman) iets met haar veel jongere tuinman (Rock Hudson), tot groot ongenoegen van haar kinderen. Ze doen er alles aan om een wig tussen de twee te drijven in scènes die duidelijk het voorbeeld vormden van zowel Mi Vida als Rocco & Sjuul.

Het in Rotterdam en Scheveningen opgenomen Rocco & Sjuul is een prettige film die veel van zijn charme dankt aan hoofdrolspelers Beppie Melissen en Sabri Saad El-Hamus, al maakt de film niet heel duidelijk wat ze ooit in elkaar zagen en weer zien. Ook de bijrollen zijn goed bezet, met Anniek Pheifer als lastigste van Sjuuls twee dochters – een rol die ze eerder speelde in het net iets betere Mi Vida.

https://www.youtube.com/watch?v=GGzO7cTMzB8