Column | Hollywood ook na stakingen in de war

Hoera voor Hollywood! Na een moeizaam gevecht bereikten de stakende acteurs en de filmstudio’s afgelopen week eindelijk een akkoord. De onderhandelaars hebben betere arbeidsvoorwaarden en afspraken over het gebruik van kunstmatige intelligentie op papier gekregen. Vrijwel meteen daarna kon de pr-machine worden aangezet: rode lopers werden uitgerold en acteurs konden na 118 dagen stilte opnieuw verschijnen in talkshows om hun films en series te promoten.

Gen Z-lieveling Timothée Chalamet mocht zijn aanstaande film Wonka in de spotlights zetten bij het sketchprogramma Saturday Night Live. De film gaat over de jonge jaren van Willy Wonka uit Charlie and the Chocolate Factory. Chalamet paste de tekst van het lied ‘Pure Imagination’ aan om zo zijn film „schaamteloos” te promoten: „Come with me and you’ll be in a world of shameless self-promotion”.

Bij sommigen was de vrolijke stemming al verdampt toen Chalamet zijn optreden deed. Op donderdag maakte Warner Bros. Discovery (WBD, tevens verantwoordelijk voor Wonka) namelijk bekend dat het bedrijf een volledig afgeronde film, getiteld Coyote vs. Acme, in de prullenbak zou gooien. Een film waar jaren aan gewerkt was, werd aan de kant gezet om geld te besparen. Dit gebeurde vorig jaar onder meer met de superheldenfilm Batgirl.

En weer ging een dure nieuwe film bijna de prullenbak in voor belastingvoordeel

Coyote vs. Acme, een mix van animatie en live-actionbeelden met echte acteurs, speelt zich af in de wereld van tekenfilmfiguur Wile E. Coyote en zijn altijd wegracende vijand Road Runner. In de film klaagt pechvogel Coyote het bedrijf Acme aan. Zij maken producten die vaak op het verkeerde moment ontploffen. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Geinig idee, kan leuk worden. De film bleek in een lastig parket te zitten vanwege de nieuwe strategie van WBD. Toen er werd gefilmd, was het plan om de film rechtstreeks op streamingdienst HBO Max uit te brengen. Nieuwe topman David Zaslav vond die strategie te duur. Volgens hem, en daar heeft hij een punt, valt er nog altijd veel te verdienen met bioscoopfilms. Alleen vond zijn team Coyote vs. Acme niet geschikt voor de bios. Een release op de streamer zag men ook niet meer zitten. Dat zou nog altijd geld kosten, bijvoorbeeld voor marketing. Daarom werd het schrappen van de film (budget: 70 miljoen dollar) als beste optie gezien. Er zou dan belastingvoordeel van zo’n 30 miljoen zijn.

Het bedrijf had blijkbaar niet verwacht dat er op sociale media een storm aan kritiek zou volgen. De makers en andere Hollywood-prominenten deelden hun woede. Componist Steven Price plaatste op X een filmpje met opnames voor de soundtrack waarin Tsjaikovski’s ‘Ouverture 1812’ door een koor wordt gecombineerd met de ‘meep meep’-geluiden van Road Runner. De boodschap: hier wil je toch meer van? Warner zag een pr-crisis ontstaan en krabbelde terug. De film mag verkocht worden aan een andere partij. Volgens de site Deadline krijgen streamingdiensten als Netflix en Prime Video Coyote vs. Acme deze week te zien.

Het voorkomen van slechte pr heeft in dit geval gewonnen van belastingvoordeel. De dienst die er met de film vandoor gaat, heeft een titel in handen die plots al veel naamsbekendheid heeft. Zo lijkt een film over een eeuwige verliezer als winnaar uit de bus te komen.

Thijs Schrik is film- en serierecensent.