Ruim honderd vrouwen die tussen 2018 en 2020 misbruikt zijn door medewerkers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), kregen daarvoor zo’n 250 dollar (232 euro) compensatie per persoon. Dat meldt persbureau AP dinsdag op basis van een intern rapport. De ruim honderd vrouwen werden door zo’n tachtig WHO-medewerkers seksueel misbruikt en gechanteerd voor seks, toen die in de Democratische Republiek Congo (DRC) waren om de ebola-uitbraak te bestrijden die daar in 2018 begon.
Lees ook
WHO: ruim 80 gevallen van misbruik door medewerkers tijdens ebolacrisis Congo
Veel inwoners van het arme Centraal-Afrikaanse land leven op minder dan twee euro per dag. Tegen AP zei de WHO dat het bedrag was vastgesteld op basis van onder meer de kosten van voedsel in de DRC en dat het niet meer geld wilde uitkeren dan „wat redelijk was voor de gemeenschap, zodat de ontvangers niet blootgesteld worden aan nog meer risico’s”. Naast de compensatie voor het misbruik heeft het VN-agentschap de kosten voor de geboorten van zeventien baby’s die na het misbruik geboren zijn, (deels) opgevangen. Hoeveel geld de moeders kregen, is onduidelijk.
‘Economisch stimulatiepakket’
Voordat de vrouwen het geld ontvingen, moesten zij trainingsprogramma’s volgen om ze te helpen ‘inkomensgenerende activiteiten’ te ondernemen. Eén van de vrouwen moest bijvoorbeeld een bakcursus volgen. Door de vrouwen alleen te betalen na het afronden van zulke workshops, omzeilde de WHO het beleid van de VN. In principe betalen de VN namelijk geen schadevergoedingen. De compensatie werd op deze manier gemaskeerd als een soort economisch stimulatiepakket voor deze vrouwen.
Paula Donovan, directeur van de Code Blue-campagne tegen seksueel misbruik binnen de VN, beschrijft de betalingen van de WHO als „pervers” tegen AP. „Het is niet ongehoord dat de Verenigde Naties mensen een startbudget geven zodat ze hun inkomsten een zwengel kunnen geven, maar om dat te mengen met compensatie voor seksueel geweld, of een misdaad die resulteert in de geboorte van kinderen, is ondenkbaar.”
Niemand ontslagen
Een derde van de vrouwen waarvan is vastgesteld dat ze slachtoffer zijn geworden van WHO-medewerkers, is volgens het agentschap niet meer te vinden. Bijna een dozijn van de wel gevonden vrouwen heeft het geldaanbod afgeslagen.
De vrouwen werden hoofdzakelijk door WHO-medewerkers misbruikt in ruil voor banen bij het agentschap. In 2021 onthulde AP dat het management van de WHO al op de hoogte was van het grootschalige seksuele geweld dat haar medewerkers pleegden terwijl het aan de gang was tussen 2018 en 2020. Niemand van het managementteam, ook niet individuen die wisten van het seksueel misbruik, is ontslagen.
Lees ook
‘Nepotisme en racisme bij de WHO’