Ex-fysiotherapeut veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor misbruik van 13 cliënten

De rechtbank in Assen heeft voormalig fysiotherapeut Bennie Z. dinsdag veroordeeld tot een celstraf van 3,5 jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor het aanranden of verkrachten van dertien cliënten in zijn toenmalige praktijk in Klazienaveen. Dat schrijft persbureau ANP. Ook mag Z. zijn beroep de komende acht jaar niet uitvoeren en moet hij zijn slachtoffers 60.500 duizend euro betalen.

De 55-jarige Z. is schuldig bevonden aan meerdere zedenmisdrijven die tussen januari 2016 en oktober 2021 plaatsvonden. Tijdens behandelingen heeft hij in totaal dertien vrouwen onzedelijk betast terwijl zij naakt op zijn behandeltafel lagen. Z. heeft twee van hen ook verkracht door hen met zijn vingers binnen te dringen. Volgens de rechter had Z. alleen oog voor zijn eigen behoeftes, niet voor de gevolgen voor de vrouwen, en heeft hij misbruik gemaakt van zijn positie als fysiotherapeut.

Het Openbaar Ministerie had eerder zes jaar celstraf geëist, maar de uiteindelijke straf valt lager uit omdat de rechtbank drie aanrandingen niet bewezen achtte. In die drie gevallen kon de rechter niet vaststellen of Z. bewust of per ongeluk de intieme delen van vrouwen had aangeraakt tijdens een behandeling. De ex-fysiotherapeut uit Emmer-Compascuum ontkent alle beschuldigingen.