De Koning moet inkomstenbelasting gaan betalen

Koning Willem-Alexander
Foto Remko de Waal/ANP

1. Wat is het voorstel?

De Koning moet net als iedereen in Nederland belasting betalen over zijn inkomsten en vermogen.

2. Wie doen het voorstel?

GroenLinks-PvdA, D66, PVV, Partij voor de Dieren, SP, Volt, BVNL en NSC hebben in hun partijprogramma opgenomen dat de Koning (inkomsten)belasting moet gaan betalen. Vul je de Stemwijzer in, dan zijn 22 van de 27 partijen het hiermee eens. Alleen VVD, CDA, ChristenUnie, SGP en de Libertaire Partij niet.

3. Wat is de reden?

De Koning betaalt geen inkomsten- of vermogensbelasting over dat deel dat „dienstbaar is aan de uitoefening van de functie”, wel over het privévermogen. Hij betaalt ook geen erf- of schenkbelasting, noch wegenbelasting op auto’s met het AA-kenteken.

Die zogenoemde ‘belastingvrijdom’ staat al sinds 1814 in de Grondwet. Het idee in 1967, toen het kabinet-De Jong de manier waarop het koningschap wordt gefinancierd opnieuw bekeek, is dat het privéleven van de Koning te nauw verbonden is met het staatsbelang. Bovendien zou de overheid iets nemen wat het zelf gaf, was de redenering; het inkomen van de Koning komt immers van diezelfde overheid.

Dit jaar is die uitkering 11,6 miljoen euro voor koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en prinses Amalia. De laatste stort haar 1,8 miljoen euro terug zolang ze geen publieke functies vervult.

In 2011 nog zag het kabinet geen reden om de belastingvrijdom op te heffen. Maatschappelijk is er echter steeds minder begrip voor de uitzonderingspositie van de Koning, zo bleek vorig jaar uit het jaarlijkse Ipsos-onderzoek op Koningsdag. En zeven op de tien Nederlanders vinden dat er meer openheid zou moeten zijn over de kosten van het Koningshuis.

4. Is het haalbaar?

Als je de virtuele zetels van de voorstanders in de Stemwijzer optelt, kom je (op basis van de ondergrens van de onzekerheidsmarge in de Peilingwijzer) tot de meerderheid in de Tweede Kamer die nodig is om de Grondwet aan te passen, in de Eerste Kamer is die meerderheid er ook. Dan zijn er verkiezingen nodig, en vervolgens een tweederdemeerderheid in beide Kamers.

Over de belastingvrijdom van de Koning wordt al sinds eind jaren zestig gesproken. Meer recent, in 2015, dienden PvdA, D66 en SP een motie in waarin het kabinet werd opgeroepen „voorstellen te doen hoe de belastingvrijstellingen van de koning, de koningin en de voormalige koningin ongedaan kunnen worden gemaakt”. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in, maar het kabinet legde de motie naast zich neer omdat de uitvoering „te ingewikkeld” zou zijn.

Waarop de PvdA aankondigde een initiatiefwet te zullen schrijven. Die is er (nog) niet gekomen, vertelt senator Jeroen Recourt (GL-PvdA). „Het idee is gestorven in schoonheid. Op voorhand was er geen meerderheid te krijgen, en het kostte bakken met tijd om zo’n wet te schrijven.”

5. Heeft het zin?

De belasting op het vermogen van de Koning is lastig te berekenen omdat niet bekend is waaruit dat bestaat. De opbrengst van inkomstenbelasting is makkelijker in te schatten: zo’n 4,95 miljoen euro (op basis van 49,5 procent van 10 miljoen in box 1). Op de miljardenbegroting is dat een klein bedrag. Vraag is ook of vervolgens niet de uitkeringen opgehoogd zouden worden, om zo eenzelfde nettoloon over te houden voor de Koning.

Doel van de initiatiefwet zou zijn geweest om de Koning „net zo te behandelen als andere overheidsorganen en overheidsdienaren”, zegt Recourt. De uitzonderingspositie van de Koning is wat de meeste partijen nu ook als reden noemen. Het zou „mooi symbolisch zijn”, zegt Tweede Kamerlid Laura Bromet namens GroenLinks-PvdA: „Iedereen moet belasting betalen.


Lees ook
Willem-Alexander: de koning als bijna niemand kijkt. Maar is dat wel zo goed voor de monarchie?

Koning Willem-Alexander bezoekt een Integraal Kind Centrum in Aalsmeer.