Einde Funda-ruzie in zicht: investeerder gevonden om ontevreden certificaathouders uit te kopen

Eindelijk lijkt er een einde te komen aan het conflict over de toekomst van de Nederlandse huizensite Funda, dat al jaren loopt tussen de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en een groep investeerders van het eerste uur. De Amerikaanse investeringsmaatschappij General Atlantic heeft namelijk aangeboden de bijna 30 procent van de aandelen in handen van de investeerders over te nemen, zo maakte Funda maandag bekend.

Deze groep van 2.200 investeerders, zogenoemde certificaathouders, bestaat goeddeels uit makelaars die in 2001 het geld bij elkaar sprokkelden om Funda op te richten. Sindsdien hebben ze recht op 30 procent van de winst. Echter hebben zij niet, zoals normale aandeelhouders, proportioneel stemrecht: de NVM heeft 90 procent van de stemmen, de certificaathouders 10 procent. De certificaathouders en de NVM kwamen tegenover elkaar te staan omdat de certificaathouders vonden dat de NVM zich te veel bemoeide met de bedrijfsstrategie van Funda. Het conflict liep hoog op, vorig jaar zelfs tot aan de Ondernemingskamer aan toe.

Bovendien zijn veel van de certificaathouders inmiddels een dagje ouder en met pensioen, terwijl Funda sinds de oprichting enorm in waarde is gestegen, aldus een woordvoerder van de groep. Verzilveren is voor veel van hen daarom heel aantrekkelijk.

In 2017 toonde General Atlantic ook al interesse in een kwart van de aandelen, maar daar voelde de NVM niks voor. Nu krijgt General Atlantic dus een tweede kans. Certificaathouders hebben tot 22 december de tijd om hun certificaten en bijbehorende aandelen in de verkoop te doen. Maar General Atlantic wil ten minste 18 procent van de aandelen over kunnen kopen. Volgens de woordvoerder van de certificaathouders is er een goede kans dat dat lukt.


Lees ook
Het geruzie bij Funda is nog niet voorbij

Het geruzie bij Funda is nog niet voorbij