Opinie | Boerenland kan eenvoudig beter worden gebruikt

De huidige overheidsplannen voor de landbouwtransitie, natuurherstel en groen bij de stad blijven op dit moment steken bij prachtige idealen en nutteloze papierstapels. De reden? Er is in Nederland geen grond en als die grond er wel is, is die onbetaalbaar. Hoe kan de droom van een boer die een duurzaam bedrijf wil starten, met ruimte voor natuur, verwezenlijkt worden? Of die van een jong gezin in de Randstad, voor veel geld een huis gekocht, met als grote wens ook dichtbij buiten te kunnen zijn? Het is heel eenvoudig: de overheid moet zelf handelaar worden in grond.

In 2020 besloot de regering dat er voor klimaat en biodiversiteit tot 2030 37.000 extra hectare bos bij moet komen. Sinds dat besluit is er echter geen hectare bijgekomen, sterker nog: er is zelfs minder bos dan toen. Ruim 3 jaar geleden werd het ‘Aanvalsplan Grutto’ omarmd door de Tweede Kamer. Van de noodzakelijke 34.000 hectare bloemrijk grasland om onze nationale vogel de grutto, en daarbij tal van andere weidevogels een plek te bieden, is pas enkele hectare aangelegd. Het Nationaal Programma Landelijk Gebied, het paradepaardje van het huidige demissionair kabinet blijft helaas vooralsnog op stal.

Noodzakelijke beweging

Om ruimte te krijgen voor mens en natuur is een grote verandering nodig in hoe we omgaan met grond in Nederland. En dat lukt alleen als de overheid zelf grond gaat verhandelen. Al decennialang stoppen boeren met hun bedrijf. Hiermee is deze grond uitgesloten van verandering. De noodzakelijke beweging in grond komt er als de overheid de grond koopt: tegen de marktwaarde. Zo nodig met het voorkeursrecht van overheden om grond te kopen.

Daarvoor is slechts een kleine wetswijziging nodig. Vervolgens zet de overheid de grond in voor hervorming van de landbouw en natuurherstel. Het grootste deel van de grond gaat, tegen een lagere, afgewaardeerde, prijs, naar boeren die met natuur willen ondernemen. Systemen hiervoor zijn al uitgedacht en hebben ooit de naam ‘Landschapsgrond’ gekregen. De overige grond wordt ingezet voor natuurherstel, bos en stedelijk groen. Zo krijgen mens én natuur de groene ruimte die nodig is.


Lees ook
Wat moet meer ruimte krijgen: natuur of landbouw en woningen? Nederland is verdeeld

Stompetoren, Noord-Holland. Nederlanders zijn sterk verdeeld over de vraag wat meer ruimte moet krijgen: natuur, of landbouw en woningen, blijkt uit SCP-onderzoek.

Jaarlijks stoppen veel boeren, waarvan 3 procent van de melkveehouders, die ieder gemiddeld 60 hectare grond bezitten. Als de overheid per jaar van driehonderd agrarische bedrijven de grond koopt, uitgaande van 60 hectare, dan komt er 18.000 hectare grond beschikbaar, per jaar.

Gereedschapskist

Tot 2030 gaat dit om 90.000 hectare. Als er daarnaast bijvoorbeeld nog 2.000 hectare per jaar vrijwillig wordt afgewaardeerd, gaat het bij elkaar om 100.000 hectare in vijf jaar. Dit komt overeen met de berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving, die eerder stelde dat er 102.000 hectare goed beschermd gebied moet bijkomen om de Europese natuurdoelen te halen.

De gereedschapskist is al goed gevuld met onder ander de Nationale Grondbank en de voorstellen voor Landschapsgrond. Als we de overheid het eerste recht van opkoop geven kunnen we echt aan de slag. De kosten van dit plan: 5 miljard euro. Dit bedrag past ruimschoots in het ruime budget van 24 miljard dat het demissionaire kabinet had uitgetrokken.