Bestuurder LUMC treedt terug na onthullingen over subsidiefraude

De vicevoorzitter en decaan van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Pancras Hogendoorn, treedt tijdelijk terug naar aanleiding van berichtgeving over subsidiefraude binnen het academische ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het LUMC zaterdag aan NRC.

Follow the Money en Omroep West meldden zaterdag dat het gespecialiseerde bureau Percuros, dat in opdracht van het LUMC Europese onderzoeksgelden moest binnenhalen, jarenlang met aanvragen fraudeerde. Zo vroeg het bureau subsidie aan voor in het buitenland gedetacheerde onderzoekers die in werkelijkheid niet bestonden. Sinds 2008 haalde Percuros miljoenen euro’s aan onderzoekssubsidies binnen.

Signalen van fraude

In 2019 waren er bij het LUMC al signalen dat hiermee gefraudeerd werd. Eind 2021 wees een promovendus LUMC-bestuurder Hogendoorn op de fraude. Het ziekenhuis greep daarop niet in. De promovendus meldde zich daarom enkele maanden later bij REA, het agentschap dat Europese onderzoeksgelden uitkeert.

Het REA stelde een onderzoek in, en concludeerde eind vorig jaar dat sprake was van ‘ernstige’ en ‘systematische’ schending van subsidieovereenkomsten. Het LUMC zou bovendien „alle mogelijke middelen” hebben ingezet om te voorkomen dat dit aan het licht zou komen. Pas hierna zou het LUMC de banden met Percuros hebben verbroken.

Volgens de woordvoerder is het terugtreden van Hogendoorn tijdelijk, omdat hij de uitkomsten wil afwachten van een eigen onderzoek dat het LUMC naar de kwestie instelt.