Australië biedt inwoners van het in de oceaan verdwijnende Tuvalu klimaatasiel aan

Australië gaat bewoners van Tuvalu asiel aanbieden, vanwege de stijgende zeespiegel die ervoor zorgt dat de eilandengroep mogelijk deze eeuw nog verdwijnt in de Stille Oceaan. De twee landen sloten volgens Australische media vrijdag een overeenkomst, die inhoudt dat jaarlijks maximaal 280 Tuvaluanen een visum krijgen waardoor ze in Australië kunnen wonen, werken en studeren. De Australische premier Anthony Albanese noemt het pact „baanbrekend”.

Tuvalu, dat bestaat uit negen eilanden, is slechts 26 vierkante kilometer groot en volledig vlak. Op die eilandjes, die op een afstand van ruim drieduizend kilometer van Australië liggen, wonen zo’n 11.200 mensen die door de stijgende zeespiegel geen kant op kunnen. Het land heeft daarom, net als een aantal andere eilandengroepen in de Stille Oceaan – Kiribati, Vanuatu en de Marshalleilanden – Australië en de Verenigde Naties meermaals opgeroepen om meer actie te ondernemen tegen klimaatverandering, maar ook om hun inwoners asiel aan te bieden.


Lees ook
deze reportage uit 2022 over klimaatverandering in Tuvalu

Funafuti, het hoofdatol van Tuvalu

‘Gigantische sprong voorwaarts’

Australië biedt voor het eerst verblijfsvergunningen aan vanwege de gevolgen van klimaatverandering. Ook heeft Australië financiële hulp toegezegd van omgerekend ruim 10 miljoen euro, onder meer om het landoppervlak op het hoofdeiland te vergroten.

Kausea Natano, de premier van Tuvalu, is blij met de Australische hulp. Hij spreekt van een „hoopgevende” overeenkomst en „een gigantische sprong voorwaarts”. Albanese noemt het verdrag, dat de titel Falepili Union heeft en ook een aantal veiligheidsafspraken bevat, de „belangrijkste overeenkomst tussen Australië en een land in de Stille Oceaan ooit”.

Australië belooft in het verdrag om Tuvalu ook te beschermen tegen militaire agressie van buitenaf, wanneer de eilandengroep hiermee te maken zou krijgen. Tuvalu stemde er juist mee in om geen defensieverdragen te sluiten met andere landen zonder de goedkeuring van Australië. Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten sloten eerder soortgelijke defensieverdragen met een aantal andere landen in de Stille Oceaan, waaronder Palau en Micronesië.