Ooggetuige bij Kristallnachtherdenking: ‘De mensen hebben weinig geleerd’

Ze was er als 8-jarig meisje bij , toen in de nacht van 9 op 10 november 1938 heel Duitsland in de greep van de Kristallnacht was. Mirjam Weitzner-Smuk maakte het mee in de Duitse stad Essen, niet ver van de Nederlandse grens. Donderdagavond, precies 85 jaar later, kon Mirjam Weitzner-Smuk, er als 93-jarige opnieuw van getuigen, nu in de Portugese Synagoge in Amsterdam, waar die Kristallnacht landelijk werd herdacht. In aanwezigheid van onder meer demissionair vice-premier Sigrid Kaag, Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp, burgemeester van Amsterdam Femke Halsema en de ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, Shefali Razdan Duggal. Maar vooral van honderden leden van de Joodse gemeenschap.

Mirjam Weitzner-Smuk getuigde over hoe ze na die eerste massale uitbarsting van antisemitisme zag hoe de synagoge in haar stad vernield was. Ze vertelde dat ze nog maar nauwelijks haar ouderlijk huis herkende. Hoe vlak daarna de eerste Joodse mannelijke stadsgenoten op transport naar Polen werden gestuurd. En hoe ze in de daarop volgende oorlogsjaren vijf concentratiekampen overleefd had. Hoe gedesillusioneerd ze na de bevrijding terugkwam. Maar ook hoe het voelt om in 2023 opnieuw bewaakt te moeten worden. „Daarom moeten we herdenken. Al ben ik niet optimistisch. De mensen hebben niets geleerd.”

In de Portugese Synagoge tijdens de herdenking.
Foto Bart Maat

Terwijl afgelopen week elders in het land Joodse culturele bijeenkomsten of herdenkingen werden afgeblazen of ingeperkt vanwege veiligheidsrisico’s, ging de herdenking in Amsterdam wel door. Met – deels – zichtbare beveiliging buiten de synagoge en identiteitscontroles voor wie naar binnen wilde. Want de Joodse gemeenschap wordt opnieuw bedreigd, benadrukte voorzitter Chanan Hertzberger van het Centraal Joods Overleg. „Tijdens demonstraties, op universiteiten, in gemeenteraden en zelfs in de Tweede kamer werd en wordt opgeroepen tot vernietiging van Israël. Met demonstranten die borden ophouden met de afbeelding van een vuilnisbak en de tekst: ‘keep the world clean’. Waarmee ze bedoelen: ‘Er is geen plaats voor Joden.’ Niet in Israël, niet in Nederland, niet in deze wereld.”


Lees ook
Niemand dacht: ze gaan ons vermoorden

Foto's Frank Ruiter

Ook vicepremier Kaag benoemde die gevoelens van onveiligheid die Joden in Nederland nu ervaren. „De angst om je kinderen naar de Joodse school te brengen of op straat een keppeltje te dragen. (…) Het bestrijden van antisemitisme is een opgave voor ons allen, het is onderdeel van de democratische rechtstaat en de samenleving als geheel.”

Kaag noemde zowel de „afgrijselijke terreuraanval van Hamas op 7 oktober” als de „humanitaire tragedie die zich op dit moment in Gaza ontvouwt”. Ze benoemde het recht van Israël op zelfverdediging. „Maar ook in donkere tijden is het van belang dat oorlogshandelingen zich verhouden tot het internationale recht en het humanitaire oorlogsrecht.”

Chanan Hertzberger, voorzitter Central Joods Overleg, tijdens de herdenking.
Foto Bart Maat

Haatberichten

Bij elke Shoa-herdenking zeggen we ‘nooit meer’, aldus Hertzberger. „Nooit meer Jodenhaat, nooit meer antisemitisme. Maar dat staat in schril contrast met de extreme opleving van antisemitisme zoals we die de afgelopen weken hebben gezien en ervaren.”

En ja, aldus Hertzberger, dit kabinet sprak zich direct na de aanslag ondubbelzinnig uit voor het recht van Israël om zich te verdedigen. De Israëlische vlag werd op het Binnenhof uitgestoken. „Maar er waren ook burgemeesters die de Israëlische vlag niet wilden hijsen omdat dat te polariserend zou zijn. (…) Veel mensen binnen de Joodse gemeenschap hebben juist het niet-hijsen van de Israëlische vlag als polarisend en pijnlijk ervaren, want door de discussie die dat opleverde, was er al snel weinig aandacht voor het leed van de slachtoffers en het lot van de gegijzelden.”

Hertzberger verwees verder naar open brieven van filmmakers, advocaten, academici en studenten, waarin Israël wordt weggezet als „apartheidsstaat, kolonisator, bezetter en pleger van genocide. Dat draagt bij aan een klimaat van onveiligheid voor Joden in Nederland. Want wie zich solidair toont met Israël wordt geconfronteerd met een stroom aan bedreigingen en haatberichten.”

Politieagenten voor de Portugese synagoge.
Foto Bart Maat