De Camino van Anya Niewierra wint NS Publieksprijs 2023

Anya Niewierra heeft met haar literaire thriller De Camino de NS Publieksprijs gewonnen. Dat heeft CPNB-directeur Eveline Aendekerk woensdagavond bekendgemaakt in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de zes bestverkochte boeken van het afgelopen boekenseizoen – tussen 1 juli 2022 en 1 juli 2023. De Camino kreeg 34 procent van de 106.914 stemmen.

Aendekerk noemde De Camino, dat handelt over de zelfmoord van een vluchteling uit Bosnië en Herzegovina op de gelijknamige wandelroute, „akelig actueel”. Ook zei ze dat „Niewierra met haar boeken heel veel lezers [weet] te boeien en mooie leeservaringen” meegeeft. Niewierra, die naast haar schrijverschap directeur is bij toerismeorganisatie Visit Zuid-Limburg, wint 7.500 euro en een sculptuur van Jeroen Henneman. Ook gaat de NS reclame maken voor haar ‘Boek van het Jaar’.

In een eerste reactie toonde Niewierra zich „vereerd, ontroerd ook, maar bovenal ontzettend dankbaar” en bedankte ze haar lezers en de boekverkopers, die haar boek „vanaf het begin onmarmden”.

De andere nominaties waren Alter ego van Esther Verhoef, Het Koninklijk Huis van Herman Koch, Koraalrif van Suzanne Vermeer, Wat stilte wil van Arthur Japin en Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold van Israel van Dorsten.