Eén stomende nacht Parijs, zonder gezin, in ‘Une nuit’

Een man en een vrouw krijgen een daverende ruzie in een overvolle metro. Later hebben ze seks in een pasfotohokje. Regisseur Alex Lutz, tevens een van de hoofdrolspelers, wisselt tussen shots van binnen en buiten het hokje. Hierin zien we alleen hun voeten onder het gesloten gordijntje. Eenmaal op straat beschuldigt de vrouw hem van ‘typisch bonobogedrag’. Samen slenteren Aymeric en Nathalie een nacht lang door Parijs, waarbij ze onder meer lacherig een feestje crashen en onwennig een parenclub bezoeken. Beiden zien deze nacht als een ‘kleine ontsnapping’ uit de werkelijkheid, waarin ze beiden een gezin hebben.

Niet alles in Une nuit houdt de aandacht vast. Sequenties op het feest en in een Chinees restaurant duren net te lang. De scène in de seksclub is dan weer sterk, met zijn nadruk op emotionele naaktheid in een omgeving van wriemelende blote lijven.

Twee onbekenden die zich tot elkaar aangetrokken voelen en een nacht lang ouwehoeren, doen de doorgewinterde cinefiel onvermijdelijk denken aan Before Sunrise (1995). Met het verschil dat de personages in het sterk geacteerde Une nuit ouder en cynischer zijn, het leven kent geen geheimen voor ze. Ze gaan ook verder in het elkaar uitdagen, zo zegt Aymeric op een gegeven moment tegen Nathalie dat ze een beetje stinkt. Maar ze delen ook kwetsbare momenten, en die treffen doel. Als Nathalie tegen Aymeric zegt dat hij lijdt aan (levens)angst raakt dat bij hem een gevoelige snaar, zij is dan weer geraakt door het gesprek over loslaten en de tijd stilzetten. Een emotionerende epiloog zorgt ervoor dat alles wat we gezien hebben in een ander licht wordt gesteld.

https://www.youtube.com/watch?v=ZHNqxCD_tKQ