Opinie | Laat stem van laaggeletterde niet verloren gaan

In Nederland hebben nog steeds veel mensen moeite met lezen en schrijven. Uit onderzoek blijkt dat het om 2,5 miljoen volwassen Nederlanders gaat. Ongeveer 300.000 mensen zijn zeer ernstig laaggeletterd. Zij zijn bijvoorbeeld niet in staat om zelfstandig de stempas te begrijpen. Ook kunnen zij onmogelijk zonder hulp van anderen in het stemhokje de persoon van hun keuze vinden tussen de 26 lijsten en 1.126 kandidaten. Nog eens 1 miljoen mensen van deze 2,5 miljoen zullen dit slechts met veel moeite kunnen. De kans dat zij thuisblijven en geen gebruik maken van hun stemrecht is erg groot. Zonder hulp in het stemhokje hebben 1,3 miljoen mensen feitelijk geen stem.

Het onderwerp laaggeletterdheid is weer populair. Deze week starten er twee televisieprogramma’s bij de publieke omroep. Frans Bauer (Leven zonder letters, Avro/Tros) en Loes Luca (Duidelijke taal, HUMAN) helpen ons weer de realiteit van dit hardnekkige maatschappelijke vraagstuk onder ogen te zien.

Ook de meeste politieke partijen besteden aandacht aan dit onderwerp in hun verkiezingsprogramma’s. Een aantal partijen heeft daarnaast een verkiezingsprogramma in begrijpelijke taal op hun website gepubliceerd. De Tweede Kamer nam recent een motie aan van Hans Teunissen (D66) om het recht op begrijpelijke taal in de wet vast te leggen. Al deze aandacht is mooi en belangrijk. Maar toch is het ook een treurig verhaal.

Blijvend effect

De aandacht voor laaggeletterdheid kent pieken en dalen. Wij startten onze samenwerking bijna twintig jaar geleden. Ook toen konden wij en vele andere betrokkenen rekenen op veel aandacht. Van een speciale aflevering van Pauw&Witteman tot De Telegraaf. Maar het is de vraag of al deze aandacht nu daadwerkelijk blijvend effect heeft gehad. Dóén we wel genoeg?


Lees ook
Gemeenten moeten het taalonderwijs aan laaggeletterden nu echt op orde brengen

Gemeenten moeten het taalonderwijs aan laaggeletterden nu echt op orde brengen

Gebrekkige lees- en schrijfvaardigheden lijken inmiddels een geaccepteerd chronisch gebrek te worden in onze samenleving. Het lukt Nederland niet de groep kleiner te krijgen. Ieder jaar komen er meer jonge laaggeletterden bij dan het aantal volwassenen dat een lees- en schrijfcursus volgt. Scholen hebben meer focus op basisvaardigheden, maar nog steeds kan een kwart van de 15-jarigen onvoldoende lezen en schrijven. Ieder jaar weer weten volwassen laaggeletterden hun weg te vinden naar een lees- en schrijfcursus, maar we bereiken nog lang niet iedereen. En doen we voldoende om ervoor te zorgen dat al deze mensen daadwerkelijk gezien, gehoord en begrepen worden?

Pas de Kieswet aan om ervoor te zorgen dat laaggeletterden kunnen stemmen

Neem het stemrecht als schrijnend voorbeeld. Over twee weken gaat Nederland weer naar de stembus. Zoals gezegd zullen 300.000 mensen, maar zeer waarschijnlijk een nog veel grotere groep tot ongeveer 1 miljoen volwassenen door laaggeletterdheid geen gebruik kunnen maken van hun stemrecht. Deze groep is goed voor ongeveer veertien zetels. Nog steeds staat de Kieswet niet toe dat mensen die veel moeite hebben met lezen geholpen mogen worden in het stemhokje. Een steekhoudende reden hiervoor is niet te vinden. De wet geeft namelijk aan dat hulp wel mag voor mensen met een fysieke beperking.

In het verleden zijn er gevallen bekend dat mensen in het stemhokje beïnvloed werden. Maar om hoeveel mensen ging dat nu eigenlijk? Honderd kiezers? Vijfhonderd? Is het logisch dat de wet de deur naar het stemrecht sluit voor 1 miljoen mensen als het bij niet meer dan vijfhonderd mensen fout is gegaan? En waarom zijn we eigenlijk niet bang voor beïnvloeding van mensen met een fysieke beperking en wel bij mensen die moeite hebben met lezen en schrijven? Is daar een doordachte reden voor, of is dit gestoeld op een ongegronde aanname over laaggeletterde volwassenen?

Denkfout

Deze fout zou zo snel mogelijk rechtgezet moeten worden. Voor de komende verkiezingen zal dit niet meer kunnen omdat er een wetswijziging voor nodig is. Maar voor de eerstvolgende verkiezingen daarna moet het haalbaar zijn deze denkfout te herstellen. Hiervoor is geen ingewikkelde wetswijziging nodig. Het gaat slechts om het toevoegen een paar woorden aan artikel J28 van de Kieswet. Wij pleiten ervoor om dit artikel aan te vullen met de groep (ernstig en zeer ernstige) laaggeletterden. Dit is nodig om bij de volgende verkiezingen mensen die moeite hebben met het lezen van de stemlijsten te mogen helpen als zij daarom vragen. En hoe dan om te gaan met het risico op beïnvloeding? Vraag de vele taalambassadeurs om advies. Voor mensen met een fysieke beperking hebben we ook een manier gevonden om dit te voorkomen. Dat moet ook kunnen voor deze grote groep.

Tot die tijd blijft het belangrijk om informatie over de verkiezingen ook in begrijpelijke taal te presenteren. Dan doen we in ieder geval iets om alle mensen die mogen stemmen en moeite hebben met lezen en schrijven erbij te betrekken. Daarin zijn de afgelopen jaren gelukkig al veel goede stappen gezet. De organisatie Steffie.nl maakt samen met Kieskompas een stemhulp in begrijpelijke taal. De website hoewerktstemmen.nl legt op een eenvoudige manier uit hoe stemmen werkt. En Prodemos ontwikkelde al een verkiezingskrant in normale taal. De cirkel zou pas helemaal rond zijn als ook de Kieswet is aangepast. Alleen dan kan werkelijk iedereen gebruik maken van zijn stemrecht.