Polen wil het grootste leger van Europa formeren

Meer dan duizend tanks, zeker 148 gevechtshelikopters, ongeveer evenveel straaljagers en dan nog honderden infanterievoertuigen, artilleriestukken, raketten, enkele onderzeeërs, drie fregatten en zes Patriot-luchtverdedigingssystemen.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne is Polen serieus gaan winkelen. Dit is geen wensenlijst van het Midden-Europese land, het zijn ondertekende koopcontracten van materieel dat de komende jaren beschikbaar moet zijn voor het Poolse leger.

De afgelopen jaren was de Poolse regering duidelijk: Polen moet een militaire grootmacht worden in Europa. „Polen wordt het belangrijkste leger van Europa”, zei defensieminister Mariusz Blaszczak vorig jaar. Het leger moet zelfs zo sterk zijn dat de sterkte van het leger de vijand zal afschrikken, aldus de Poolse premier Mateusz Morawiecki: „Zodat we alleen vanwege onze eigen kracht niet hoeven te vechten.” Naast al het nieuwe materiaal, wil het land het huidige aantal militairen van circa 180.000 verhogen naar 300.000.

Polen grenst in het noordoosten aan de Russische exclave Kaliningrad en vreest sinds de Russische invasie dat het het volgende slachtoffer zal zijn van Poetins expansiedrift als Oekraïne de oorlog verliest. Dit jaar spendeert het land al 3,9 procent van de begroting aan defensie, dat is ruim boven de NAVO-norm van 2 procent.

Nederland haalt dit jaar nipt de 2 procent, maar alleen als de militaire hulp aan Oekraïne wordt meegeteld. Komend jaar komt Polen uit boven de 4 procent, dat is zelfs hoger dan de VS, die schommelen rond de 3,5 procent. Daarmee is Polen NAVO-koploper qua defensie-uitgaven.

Maar de vraag is of de komende regering – die hoogstwaarschijnlijk zal bestaan uit drie oppositiepartijen onder aanvoering van oud-premier Donald Tusk – de defensie-uitgaven voortzet. Hoeveel gaat het kosten, en is al dat materieel wel nodig?

Voorraden aanvullen

Polen koopt nu zo veel militair materieel omdat het simpelweg de voorraden moet aanvullen sinds de Russische invasie in Oekraïne, zegt Justyna Gotkowska, defensie-expert bij het Centre for Eastern Studies (OSW), een door de overheid gefinancierde denktank in Warschau. Polen stuurde zo’n driehonderd tanks naar Oekraïne, honderden voertuigen, veertien vliegtuigen en tientallen artilleriesystemen. „Daarom wil Polen zo snel mogelijk nieuw materieel kopen”, zegt Gotkowska. „Daarnaast ziet Polen dat de veiligheidssituatie in Oost-Europa zeer onvoorspelbaar is, met Rusland dat wellicht de oostelijke NAVO-flank zal aanvallen in de toekomst.”

Die vrees leeft breed in Polen. Hoewel de PiS-regering en de oppositiepartijen elkaar de afgelopen jaren niet konden uitstaan, stemden alle partijen unaniem in met grote defensie-uitgaven.

„Dit jaar zijn de defensie-uitgaven 29 miljard dollar (27 miljard euro)”, zegt Gotkowska. „Dat is 3,9 procent van het bbp. De komende jaren gaat dat naar boven de 4 procent.”

Tussen 2021 en 2035 investeert Polen zo’n 124 miljard euro in het leger. „Dat geld is alleen bestemd voor nieuw materieel en munitie”, aldus Gotkowska. „Er is bijna geen land dat zoveel geld uitgeeft aan het leger.”

Defensiebudget Polen relatief grootste in de NAVO

Daar lijkt de komende regering, die het stokje overneemt na acht jaar PiS, geen grote veranderingen in aan te brengen, zei Tomasz Siemoniak, waarschijnlijk de nieuwe minister van Defensie, onlangs tegen Politico. „We gaan geen contracten opzeggen. We willen niet dat onze bondgenoten Polen zien als onvoorspelbaar.” Wel verwachten deskundigen dat hier en daar wat bestellingen worden aangepast.

Zo zijn er grote vraagtekens bij de ambitie om het aantal militairen te verhogen naar 300.000 man. „Zo’n groot leger is onmogelijk gezien de Poolse demografie”, zegt Piotr Lukasiewicz, oud-ambassadeur in Afghanistan en defensiespecialist. „Polen kampt met een gebrek aan jonge mensen en Defensie is als werkgever niet competitief op de arbeidsmarkt.” Ook Gotkowska ziet verhitte debatten rondom het cijfer van 300.000 militairen. Velen denken dat het te ambitiues is en dat een leger net boven de 200.000 soldaten realistischer is. Volgens Lukasiewicz blijft personeel werven een uitdaging: „We hebben straks heel veel materieel, maar niet genoeg militairen om het te gebruiken.”

Vier soorten tanks

Lukasiewicz zet nog meer vraagtekens bij de inkoopstrategie van Polen. „We hebben straks vier soorten tanks”, zegt hij. Polen koopt honderden Amerikaanse Abraham-tanks en Zuid-Koreaanse K2-tanks. Het land heeft al 250 Duitse Leopard-tanks en een restje Sovjet-tanks. „We gebruiken al twintig jaar Leopard-tanks en hebben daar ervaring mee en snappen het onderhoud”, zegt Lukasiewicz. „Maar nu gooien we die structuur overboord en kopen we van alles wat.” Een goede strategie? „Om politieke redenen misschien, voor betere relaties met de Verenigde Staten en Zuid-Korea, maar militairen houden meer van continuïteit dan van revoluties.”

Het gebied bij Kaliningrad bestaat bovendien uit meren, bossen en tweebaanswegen. Niet geschikt voor loodzware tanks. „Dat wordt een gigantische infrastructurele inspanning”, voorspelt Lukasiewicz. Maar de Polen zijn inventief. Lukasiewicz: „We trainen sinds kort weer met Poolse F-16’s die landen op openbare wegen.”


Lees ook
Rzeszów was een gewone Poolse stad, nu is het de poort naar de oorlog

<strong>Amerikaanse soldaten tijdens een militaire oefening</strong> ten noorden van de stad Rzeszów. Er zijn tussen de 10.000 en 15.000 Amerikaanse militairen gelegerd op en rondom het vliegveld Rzeszów-Jasionka.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/polen-wil-het-grootste-leger-van-europa-formeren.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Bovendien moet de komende regering de banden met de NAVO-lidstaten verbeteren. Omwille van de publieke opinie weigerde Polen lange tijd Duitse luchtverdedigingssystemen op te stellen op Pools grondgebied. En duurde het maanden voordat er een Pools reparatiecentrum voor de Duitse Leopard-tanks uit Oekraïne kwam. Ook kwam er kritiek vanuit de eigen legertop: twee topgeneraals vertrokken vlak voor de verkiezingen, naar verluidt omdat PiS het leger gebruikte voor de verkiezingscampagne. Tot 2025 is president Andrzej Duda, een PiS-loyalist, hoofd van de strijdkrachten en verantwoordelijk voor de benoeming van hoge officieren. </p>
<p>Als de nieuwe regering het leger én de banden met bondgenoten weet te versterken, staat Polen voor een nieuwe fase als defensiegrootmacht in Europa. Al met al duurt het zeker drie tot vijf jaar voordat al het nieuwe wapentuig geïntegreerd is in het Poolse leger, voorspelt Gotkowska. „Als het zover is, heeft Polen qua materieel een groter leger dan Duitsland. Dat zou zijn positie binnen de NAVO en de EU aanzienlijk versterken.” </p>
<div class=