Italië gaat in Albanië twee opvangcentra inrichten voor via de zee aangekomen migranten die een asielaanvraag hebben ingediend.
Die centra moeten volgend voorjaar opengaan en in eerste instantie onderdak bieden aan drieduizend migranten. Doel is snel de capaciteit ervan te vergroten en op die manier in Albanië 36.000 asielaanvragen per jaar te verwerken.
De Italiaanse premier Giorgia Meloni, die een jaar geleden aantrad met de belofte het aantal migranten dat over zee Italië bereikt te beperken, maakte dit plan maandag bekend na een ontmoeting in Rome met haar Albanese collega Edi Rama.
„Ik beschouw dit als een waarlijk Europees akkoord, en ik wil hierbij zeggen dat het laat zien dat het mogelijk is samen te werken in het managen van migratiestromen”, zei Meloni.
Voor veel Afrikaanse en Aziatische migranten die vanuit Noord-Afrika de oversteek wagen, is Italië de toegangspoort tot de Europese Unie. Albanië is geen lid van de Europese Unie.
De migranten „zullen in deze centra blijven voor de tijd die nodig is om snel asielaanvragen te verwerken en, zo nodig, voor repatriëring”, zei Meloni na haar gesprek met Rama. De Albanese premier van zijn kant verklaarde, in het Italiaans, dat Albanië gezien de speciale relatie met Italië graag wil helpen. Italië is de belangrijkste handelspartner van Albanië.
Meloni zei dat minderjarigen, zwangere vrouwen en kwetsbare migranten niet zullen worden overgebracht naar de te bouwen opvangcentra in Albanië. Ze zei, zonder nadere details te geven, dat de centra onder Italiaanse jurisdictie zullen vallen en dat Albanië een rol zal spelen bij wat ze het externe toezicht noemde – de bewaking.
Andere EU-landen hebben Italië vaak verweten laks te zijn bij de controle van migranten en de andere kant op te kijken als ze Italiaanse opvangcentra weten te verlaten om door te reizen naar andere EU-landen.
In de Albanese havenstad Shëngjin moet een centrum komen voor de eerste identificatie. Verder het binnenland in, bij Gjader, is een centrum gepland waar migranten wachten op de uitkomst van de procedure.
Meloni staat onder druk om iets te doen aan het toegenomen aantal bootmigranten. Dit jaar zijn er al 145.000 mensen met soms wrakke schepen aangekomen in Italië. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 88.000. De belangrijkste herkomstlanden van bootmigranten dit jaar zijn Guinee, Ivoorkust en Tunesië.
Meloni’s radicaal-rechtse regering, waarin vooral Matteo Salvini van Lega tamboereert op harder optreden tegen migranten zonder geldige papieren, heeft het aantal opvangcentra al vergroot en de celstraffen verzwaard voor wie betrokken is bij mensensmokkel.
Het Italiaanse plan, dat direct door leden van de linkse oppositie is aangevallen als een beperking van het asielrecht, vertoont overeenkomsten met het Britse plan om asielzoekers onder te brengen in Rwanda. De uitvoering van dat plan is vertraagd door een reeks rechtszaken.