Toenemende druk op Israël voor een staakt-het-vuren

De internationale druk op Israël om een staakt-het-vuren af te kondigen in de Gazastrook is dit weekeinde verder toegenomen. Zo’n bestand is nodig om de zwaar beproefde burgerbevolking van Gaza dringend noodzakelijke humanitaire hulp te kunnen verlenen. Ook de druk op de Verenigde Staten groeit intussen om Israël ertoe te brengen de wapens althans tijdelijk te laten rusten.

Israël heeft alle oproepen hiertoe, die vooral uit de Arabische wereld luid klinken, tot dusverre categorisch afgewezen. „Israël weigert een tijdelijk bestand dat niet de vrijlating van onze gijzelaars omvat”, aldus premier Netanyahu zaterdag. Hij wil Israëls offensief, ingezet nadat Hamasstrijders op 7 oktober in Israël een bloedbad hadden aangericht, niet staken uit vrees dat Hamas een bestand aangrijpt om zich te hergroeperen. Om die reden wil Israël ook nog geen nieuwe brandstof toelaten tot de Gazasstrook. Ook zijn sinds zondagavond alle verbindingen met Gaza verbroken.

Op volle kracht zet Israël intussen zijn bombardementen voort. Zondag was opnieuw een vluchtelingenkamp het doelwit, ditmaal het Maghazi-kamp zuidelijk van Gaza-Stad. Volgens het ministerie van Volksgezondheid kwamen daarbij zeker 47 mensen om. Het dodental aan Palestijnse kant sinds het begin van de bombardementen is opgelopen tot 9.488, zegt het ministerie. Bij een andere nachtelijke Israëlische aanval op Gaza kwamen 21 mensen uit dezelfde familie om.

„Iedereen in Gaza-Stad riskeert zijn leven”, verklaarde de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant. Er zouden nog zo’n 300.000 tot 400.000 burgers in Gaza-Stad en omgeving verblijven. Om hen in staat te stellen naar de zuidelijke helft van de Gazastrook te vluchten en alsnog het vege lijf te redden, beloofde Israël zich enkele uren van bombardementen te onthouden. Ook zaterdag beloofde Israël al zo’n gevechtspauze, maar daaraan kwam volgens Israël een einde omdat ook Hamasstrijders van deze pauze gebruik probeerden te maken om naar het zuiden uit te wijken. Lokale journalisten meldden overigens dat slechts weinig burgers van het Israëlische aanbod gebruik maakten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, reisde dit weekend weer door het Midden-Oosten in de hoop steun te vinden voor tijdelijke gevechtspauzes voor humanitaire hulp. Een duurzaam bestand streven de Amerikanen echter zelf vooralsnog niet na, erkende Blinken. „Het is ons standpunt dat een staakt-het-vuren Hamas gewoon op zijn oude plaats zou laten zitten, in staat om zich te hergroeperen en te herhalen wat het op 7 oktober deed”, zei Blinken na overleg met Arabische leiders in Amman.

Osama Hamdan, een Hamas-woordvoerder, reageerde vanuit Beiroet dat „Blinken de agressie moet stoppen en niet met ideeën moet komen die niet kunnen worden uitgevoerd”. Blinkens Jordaanse ambtgenoot Ayman Safadi stelde: „We moeten samenwerken om deze waanzin te stoppen.” Ook zei hij: „Dit duwt ons allemaal in een afgrond van haat en ontmenselijking.” Zondag sprak Blinken met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Na afloop zei hij dat diens Palestijnse Autoriteit in de toekomst weer een grotere rol in Gaza moet spelen.