SCP: weinig oog voor noodzakelijke keuzes in verkiezingsprogramma’s van tien partijen

In de verkiezingsprogramma’s voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen maken politieke partijen niet de keuzes die nodig zijn om de noodzakelijke veranderingen in belangrijke beleidsdossiers teweeg te brengen, zo stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het adviesorgaan van de overheid concludeert in een maandag verschenen rapport dat de bestudeerde partijen veel beloftes doen in hun programma’s, maar onvoldoende uitleggen hoe ze die gaan waarmaken. Ook is volgens het SCP onvoldoende duidelijk wat de haalbaarheid van de plannen is en welke onderwerpen prioriteit hebben.

„Je ziet dat er relatief weinig aandacht is voor de consequenties van plannen voor de kwaliteit van de samenleving”, aldus SCP-directeur Karen van Oudenhoven zondagavond in Nieuwsuur: „Hoe het gaat met mensen en hoe het gaat met samenleven?” Ze noemt een voorbeeld van het gebrek aan fundamentele keuzes: hoewel alle partijen vanwege vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt erkennen dat de zorg in de toekomst moet veranderen, blijft de concrete invulling daarvan achterwege. „In de partijprogramma’s zie je vooral staan dat [de partijen] goede zorg zullen leveren voor iedereen. Ze maken geen keuzes, wat richting de toekomst nog aan zorg geboden kan worden en wat niet.”

Het SCP bestudeerde de verkiezingsprogramma’s van tien partijen. Dat deed het bureau op basis van het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer en de Peilingwijzer, dat de peilingen van I&O Research en Ipsos samenvoegt. Zodoende bestudeerde het planbureau de programma’s van BBB, CDA, ChristenUnie, D66, Forum voor Democratie, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, PVV, SP en VVD. Omdat NSC, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt, zijn verkiezingsprogramma pas eind oktober publiceerde, kon het SCP dat programma niet meenemen in het rapport.


Lees ook
SCP: weinig oog voor noodzakelijke keuzes in verkiezingsprogramma’s van tien partijen

SCP: weinig oog voor noodzakelijke keuzes in verkiezingsprogramma’s van tien partijen