Uruguay in bestuurscrisis door schandaal rond grote drugscrimineel

Het Zuid-Amerikaanse Uruguay is in een bestuurscrisis geraakt door een schandaal rond een paspoort dat aan een internationaal gezochte drugscrimineel is verstrekt. Zaterdag stapten de minister van Binnenlandse Zaken, een hoge ambtenaar van zijn departement en een adviseur van president Luis Lacalle Pou op. Hun vertrek volgt op het ontslag van de minister van Buitenlandse Zaken afgelopen woensdag, meldt persbureau Reuters zondag.

De kwestie draait om de jonge Uruguayaan Sebastián Marset, bijnaam de ‘Narco Millennial’, die wordt verdacht van het smokkelen van tonnen cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa. Marset wist een Uruguayaans paspoort te bemachtigen, terwijl hij in 2021 in de Arabische Emiraten vastzat vanwege het vervalsen van documenten.

De netelige kwestie werd een volwaardig schandaal toen afgelopen week een telefoongesprek tussen de minister van Buitenlandse Zaken, Francisco Bustillo, en zijn staatssecretaris uitlekte. Daarin leek de minister voor te stellen dat de staatssecretaris bewijs uit het onderzoek naar de paspoortafgifte moest zien te houden. Het ging om app-gesprekken waarin de staatssecretaris was gewaarschuwd dat Marset „gevaarlijk” was. Bustillo verweerde zich in een persconferentie door te zeggen dat niemand wist waar Marset was, toen hij een aanvraag voor een paspoort deed, en dat er niets illegaals is gebeurd.

Marset wordt in Uruguay, Paraguay, Brazilië en de Verenigde Staten gezocht voor grootschalige drugssmokkel en witwassen en staat op de arrestatielijst van Interpol. Hij wordt er ook van beschuldigd achter de moord op een openbaar aanklager uit Paraguay te zitten. In juli dit jaar wist Marset in Bolivia uit handen te blijven van meer dan 2.200 opsporingsambtenaren en politiemensen, die een internationale klopjacht op hem hadden geopend.