VS en Arabische landen niet eens over staakt-het-vuren in Gaza

Ministerie Gaza: tientallen doden bij luchtaanval op vluchtelingenkamp

Bij een Israëlische luchtaanval op het vluchtelingenkamp al-Maghazi in de centrale Gazastrook zijn zaterdagavond minstens 30 mensen omgekomen en ongeveer honderd anderen gewond geraakt. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid in Gaza gemeld, schrijft persbureau AFP.

Het Palestijnse nieuwsagentschap WAFA meldt 51 dodelijke slachtoffers, schrijft Reuters. Beide berichten konden niet onafhankelijk worden geverifieerd. Volgens het ministerie bestond een meerderheid van de slachtoffers uit vrouwen en kinderen.

Een journalist van het Turkse Anadolu Agentschap zei tegen AFP dat zijn huis gedeeltelijk was ingestort toen een luchtaanval het huis van zijn buren in het al-Maghazi-kamp trof. Daarbij kwamen twee van zijn kinderen van 13 en 4 om. Zijn vrouw, moeder en twee andere kinderen raakten gewond, vertelde Muhammad Alaloul aan AFP.

Israël zegt dat het zich bij zijn aanvallen op de Gazastrook op Hamas richt, en niet op burgers, en beschuldigt Hamas ervan inwoners als menselijk schild te gebruiken.

VS en Arabische landen niet eens over staakt-het-vuren in Gaza

De Verenigde Staten en Arabische landen hebben zaterdag geen overeenstemming bereikt over de noodzaak van een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook. Dat is gebleken na besprekingen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken met ambtgenoten uit vijf Arabische landen in de Jordaanse hoofdstad Amman, schrijven internationale persbureaus.

Volgens Blinken zou een wapenstilstand tussen Israël en Hamas ertoe leiden dat Hamas zich zou kunnen hergroeperen en nieuwe aanvallen kan uitvoeren, vergelijkbaar met die van 7 oktober. Dat zei hij tijdens een persconferentie in Amman met zijn Jordaanse en Egyptische ambtgenoten Ayman Safadi en Sameh Shoukry.

In een zeldzaam vertoon van onenigheid riepen zij Blinken tijdens de persconferentie juist op om Israël ervan te overtuigen in te stemmen met een staakt-het-vuren. Volgens Safadi „zinkt de hele regio weg in een zee van haat die de komende generaties zal bepalen.”

Blinken ontmoette zijn Arabische ambtgenoten een dag na gesprekken in Israël met premier Benjamin Netanyahu. Wat Netanyahu betreft kan er geen tijdelijk staakt-het-vuren komen totdat alle Israëlische gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden, zijn vrijgelaten.

De Amerikaanse minister herhaalde wel zijn steun voor „humanitaire pauzes” om hulp aan mensen in de bezette Gazastrook mogelijk te maken. In de Verenigde Staten zei president Joe Biden dat er vooruitgang wordt geboekt bij pogingen om Israël ervan te overtuigen in te stemmen met zo’n humanitaire pauze. Gevraagd of daar vooruitgang bij werd geboekt, antwoordde Biden zaterdag in zijn thuisstaat Delaware „ja”.

Blinken vervolgt zondag zijn bezoek aan het Midden-Oosten, zijn tweede aan de regio sinds de aanvallen van 7 oktober, met een bezoek aan Turkije.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (midden), zijn Egyptische ambtgenoot Sameh Shoukry (links) en de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi zaterdag bij een persconferentie na een onderhoud in de Jordaanse hoofdstad Amman. Foto Jonathan Ernst / AFP

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de situatie in Israël en de Gazastrook en ontwikkelingen die daarmee te maken hebben.


Lees hierhet vorige blog terug.