Tientallen doden bij aardbeving in Nepal

Bij een aardbeving in Nepal zijn volgens de lokale autoriteiten zeker 69 mensen om het leven gekomen en „veel” mensen gewond geraakt. Gevreesd wordt dat het dodental verder op gaat lopen, omdat er in de nacht geen contact kon worden gemaakt met het zwaarst getroffen gebied. Ooggetuigen melden aan persbureau Reuters dat er gebouwen zijn ingestort.

Het epicentrum van de beving lag rond de regio Jajarkot in het westen van Nepal, een dunbevolkte regio met zo’n 190.000 inwoners. Volgens het hoofd van het district was het „moeilijk om informatie te krijgen in de koude en donkere nacht”. Ook bemoeilijken aardverschuivingen de toegang tot het gebied.

Ook in de Indiase hoofdstad New Delhi op zo’n vijfhonderd kilometer afstand werd de beving gevoeld. Er is onduidelijkheid over de precieze kracht van de beving. Het Nationaal Seismologisch Centrum van Nepal liet weten dat magnitude 6,4 was, maar het het Duitse geologie-onderzoekscentrum GFZ houdt het op 5,7 en het U.S. Geological Survey op 5,6.

Het grotendeels in het Himalaya-gebergte gelegen Nepal ligt bovenop een breuklijn en wordt vaker getroffen door aardbevingen. Zo kwamen er in 2015 bijna negenduizend mensen om het leven toen het land werd getroffen door twee aardbevingen kort na elkaar en volledige dorpen werden weggevaagd.