Adviescommissie: voor weerbare democratie moet overheid intimidatie afstraffen en sociale voorzieningen beschikbaar houden

„Het is niet te laat om in actie te komen, maar duidelijk is ook: we kunnen zo niet doorgaan.” Zo luidt het oordeel over de staat van de democratie in het rapport van de Adviescommissie Versterken Weerbaarheid Democratische Rechtsorde (VWDR) dat donderdagmiddag wordt gepresenteerd. De commissie heeft op verzoek van de Tweede Kamer onderzocht wat er mis gaat in de rechtsstaat, én wat de overheid beter kan doen. Volgens de commissie, geleid door de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch (PvdA), moet de overheid hardere maatregelen nemen tegen aanjagers van polarisatie in Nederland.

De commissie schrijft: „Bij dreigingen met geweld zijn compromissen niet mogelijk: de norm moet gehandhaafd worden. Treed nadrukkelijker en zichtbaarder hiertegen op.” Bijvoorbeeld door de politie langs te laten gaan bij daders van intimidatie van publieke figuren, zodat duidelijk is dat het gedrag „is opgemerkt en niet getolereerd wordt”. Ook moet Europese regelgeving afdwingen dat socialemediabedrijven „transparanter worden over hun algoritmes” en moeten de bedrijven meer doen om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan.

„Maar dat is niet genoeg: we moeten ook kijken naar de sociale crisis, die een voedingsbodem vormt voor radicalisering. Voor te veel mensen werkt de democratie nu niet goed”, aldus de commissie. Daarom moet de overheid gaan toetsen wat de effecten van zijn beleid zijn op ‘sociale grondrechten’, waarmee de commissie doelt op onder meer huisvesting, sociale zekerheid en onderwijs. Ook moeten de bezuinigingen op sociale advocatuur worden teruggedraaid en moeten een nationale feestdag voor de democratie en verplichte maatschappijleerlessen zorgen voor meer betrokkenheid bij de democratie.