5 feelgoodfilms op IDFA 2023

1. Glass, My Unfulfilled Life

Regie: Rogier Kappers. Lengte: 94 minuten.

Rogier Kappers heeft een prima leven. Een buitenhuisje, twee levende ouders, twee gezonde kinderen van twee gezonde ex-vrouwen. Maar er mist iets. Hij droomde van roem, groot succes. Moeilijk te bereiken als je nooit iets afmaakt. Nu zal dat veranderen. Hij bouwt een ‘glasorgel’: een veredelde bakfiets met kringloopglazen die hij met een natgemaakte vinger laat zingen. Iedereen verklaart hem voor gek, dat is hij ook. Maar zijn nieuwgevonden passie brengt hem tot grote hoogten. Er blijft nog één vraag over: is het ooit genoeg?

‘The Last’

2. The Last

Regie: Sebastián Peña Escobar. Lengte: 87 minuten.

De synopsis van The Last belooft een deprimerende zit. De Duitse entomoloog Ulf Drechsel en Paraguayaanse ornitholoog Jota Escobar rijden door Gran Chaco in Paraguay, een verminkt, verbrand, apocalyptisch natuurgebied. Onderwijl kletsen de vrienden over de gevaren van kapitalisme en klimaatverandering. Ze komen tot één conclusie: we gaan allemaal dood. Máár: de aarde zal verdergaan! De vriendschap, ironie en het hevige ouwe-stoner-gehalte van de wetenschappers maakt die boodschap vervreemdend geruststellend. Een real-life buddy movie.

‘Gasoline Rainbow’

3. Gasoline Rainbow

Regie: William en Turner Ross. Lengte: 108 minuten.

De gebroeders Ross spelen met hun nieuwste film opnieuw met de grenzen van de documentaire. Voor hun vorige, Bloody Nose, Empty Pockets stopten ze barhangers uit heel Amerika voor één avond in een fictionele bar. Dit keer sprokkelden ze vijf tieners om na hun eindexamen een tripje naar de kust te maken. Weer brengen de Rosses een ode aan een Amerikaans fenomeen, en weer vinden ze universaliteit. Consequentieloze losbandigheid – blowen, skaten, filosoferen – en jeugdige, schijnbaar wereldschokkende emotie op de drempel van de volwassenheid.

‘Menus-Plaisirs – Les Troisgros’

4. Menus-Plaisirs – Les Troisgros

Regie: Frederick Wiseman. Lengte: 240 minuten.

De Amerikaanse Frederick Wiseman is een meester in het verheffen van de kleinste persoonlijke ervaringen en details in Amerikaanse tot kunst met grote sociale en culturele inzichten. Eerder tackelde hij ballet, psychiatrische ziekenhuizen, vleesverwerkingsplantages en de openbare bibliotheek van New York. In Menus-Plaisirs volgt hij César Troisgros, die het driesterrenrestaurant La Maison Troisgros overneemt van zijn overleden vader. Over loslaten, overnemen en perfectie – tot in het kleinste culinaire detail. Vier uur vliegen voorbij.

‘La Cancha’

5. La Cancha

Regie: Mustafa Uzuner, Lengte: 54 minuten.

Vier jaar lang filmde Mustafa Uzuner zaterdags een basketbalveldje in Montreal. Het resultaat is een sferische film die slechts in vlagen tegen grotewereldproblematiek schurkt: de mannen komen hier juist om problemen te vergeten. Uzuner filmt met de camera in de hand, en zijn bewegingen volgen de op- en neergang van het spel, de kleurig geschilderde lijnen op het speelveld. De fanatiekelingen, hobbysporters, en semi-geïnteresseerde toeschouwers rond het veld zijn geen zomerdag dezelfden, maar La Cancha vangt meer dan dat: een ecosysteem van ontsnapping.