Met een grote plastic beker platgeslagen bier staan vader en zoon Colin en Jack Lighten onder het afdak bij ingang C van het stadion van West Ham United, in het oosten van Londen. Nog twintig minuten voor de wedstrijd begint. West Ham United tegen Everton, afgelopen zondag.
Ze zijn doorgewinterde West Ham-fans, vertelt zoon Jack, maar voetbalgeweld hebben ze hier al jaren niet meer gezien. „Bij het oude stadion ontvlamde de boel makkelijker, dat was zo krap. Fans van de bezoekende club moesten door een tunnel afgevoerd worden.” In 2016 verhuisde West Ham naar dit stadion, dat oorspronkelijk was gebouwd voor de Olympische Spelen in 2012. Het is inderdaad ruim opgezet en de uit-fans hebben wel een eigen ingang, maar zijn niet standaard gescheiden van de West Hammers.
Vader Colin vertelt dat hij een tijdlang was gestopt met het bezoeken van wedstrijden, eind jaren zeventig. Overmatig geweld van de firms, zoals hooligangroeperingen van voetbalclubs in het Verenigd Koninkrijk heten, nam het plezier weg. „Veel fans gingen helemaal niet meer, toen. Het was echt problematisch.”
Supportersgeweld was in de jaren zeventig en tachtig zo gangbaar in Engeland dat het bekend stond als de ‘Engelse ziekte’. Vandalen maakten het zo bont dat de Europese voetbalbond UEFA in 1985 besloot om Engelse clubs vijf jaar lang niet meer tot de Europese toernooien toe te laten. Aanleiding was de dood van 39 fans, vooral Italianen, door rellen en geweld bij een Europa Cupfinale in Brussel. Velen werden verdrukt in het te volle stadion.
Maar kijk naar Engeland nu, klinkt het vaak in de discussie over de Nederlandse uitwassen bij voetbalwedstrijden – zoals onlangs nog na Ajax – Feyenoord, dat werd gestaakt, waarna buiten het stadion rellen uitbraken. In Engeland, dáár hebben ze het geweld met succes weten te beperken. Maar klopt dat echt? Ja en nee.
Betere inlichtingen
Zeker is de agressie rond de wedstrijden nu veel minder extreem dan toen. Het keerpunt lag ergens eind jaren tachtig, begin jaren negentig. „Er was niet één gouden greep; een aantal factoren en maatregelen vielen op hun plek”, zegt Geoff Pearson, hij is hoogleraar rechten aan de Universiteit van Manchester en gespecialiseerd in voetbalmassa’s. De overheid introduceerde stadionverboden, met een lengte van tussen de drie en tien jaar. Tegelijk zette de politie specifieke teams op om inlichtingen te verkrijgen over potentiële onruststokers.
Lees ook
hoe fans hun macht misbruiken
Eind vorig jaar werd bezit of verkoop van harddrugs rond voetbalwedstrijden toegevoegd aan de lijst redenen om een stadionverbod opgelegd te krijgen.
Eén van de maatregelen waar Nederland nu naar kijkt als oplossing, geldt in Engeland al sinds 1985: een (gedeeltelijk) alcoholverbod. Alcohol drinken ‘met zicht op het veld’ is verboden. Buiten het stadion en in de catacomben mag alcohol wel. Bij West Ham staan rond het stadion kraampjes met Heineken, hamburgers en fish & chips. Bijna iedereen drinkt.
Averechts effect
Volgens Geoff Pearson heeft het alcoholverbod zoals Engeland het heeft ingesteld, een averechts effect. „Nederland zou er slecht aan doen om nu als reflex op het geweld ons voorbeeld te volgen.” Het gedeeltelijke verbod moedigt fans aan om zo laat mogelijk hun plek in het stadion op te zoeken, zegt hij, omdat ze zo lang mogelijk willen drinken. „Maar hoe verklein je risico’s van geweld tussen rivaliserende supporters? Door ze zo snel mogelijk in het stadion te krijgen, want daar zitten ze gescheiden van elkaar. Dus je bouwt een fort waarover is nagedacht, om vervolgens de fans daar zo kort mogelijk in te laten? Dat is niet logisch.”
Pearson heeft ook lage verwachtingen van het toevoegen van harddrugs aan de lijst met redenen voor een stadionverbod. Natuurlijk is het goed om te kijken naar trends en om wetgeving actueel te houden, zegt hij. „Maar in dit geval was het besluit snel genomen, zonder dat daar overtuigend bewijs of ondersteunende data aan ten grondslag lagen.” Bij voetbalgeweld wordt cocaïne vaak als drijvende kracht genoemd, „maar fans nemen allerlei soorten drugs, waarvan sommige juist geassocieerd worden met een afname van geweld”. Xtc bijvoorbeeld, een drug die meestal ontspanning en vrolijkheid opwekt.
Aanleiding voor de Britse regering om die maatregel te nemen was dat er ook in Engeland een opleving te zien was van ongeregeldheden rond voetbalwedstrijden. Tijdens de coronapandemie waren twee voetbalseizoenen lang de wedstrijden niet of veel minder toegankelijk voor publiek. Daarna keerden oude fans ongeremder terug – en kwamen er nieuwe onruststokers bij, iets wat in Nederland ook zichtbaar is.
Flessen op het veld
De afgelopen jaren nam het aantal arrestaties langzaam maar zeker af. Maar tijdens het eerste gewone seizoen na de pandemie (2021-2022) arresteerde de politie bijna 2.200 mensen, een aantal dat ineens weer vergelijkbaar was met tien jaar geleden. Meestal ging het om afgestoken vuurwerk, het gooien van voorwerpen naar het veld of supporters die het veld op rennen. Meerdere voetballers werden geraakt door flessen die het veld op werden gegooid en pubs en restaurants rond de stadions werden belaagd.
Maar de piek van dit soort ongeregeldheden is waarschijnlijk ook alweer bereikt. Eind september maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken de gegevens van het seizoen 2022-2023 bekend en het aantal gemelde incidenten rond voetbalwedstrijden was met 6 procent gedaald ten opzichte van 2021-2022. Pearson: „De politie had ook even tijd nodig om hun inlichtingen weer op orde te krijgen en de juiste mensen in beeld te krijgen. Dat lijkt nu het geval te zijn.” Het aantal stadionverboden steeg nog wel, maar in die cijfers zit een vertraging omdat er een proces bij de rechtbank aan de veroordeling vooraf gaat.
Bij West Ham tegen Everton wordt iedereen al gefouilleerd op zo’n honderd meter vóór het stadion. De grootste strijd leveren vandaag – het regent – de fans die geen opvouwbare paraplu hebben meegenomen, maar een gewone met een scherpe punt op de bovenkant. Die staan op de lijst verboden voorwerpen tussen de geluidstoeters, messen, blikken bier en rookgranaten.
Libby Evans heeft geluk en kent de beveiliger bij de ingang, dus zij mocht haar paraplu meenemen. Evans, een dame in de zeventig met een West Ham-sjaal om haar nek, heeft sinds twee jaar een paar seizoenskaarten omdat haar kleinkinderen het zo leuk vinden om naar het voetbal te gaan.
Lees ook
NRC vroeg lezers naar hun ervaringen in het stadion
Natuurlijk kan het er, zeker bij wedstrijden tegen lokale rivalen, luidruchtig aan toe gaan, zegt ze, maar van vechtende supporters heeft ze nog nooit iets meegekregen. „Als ik me hier niet veilig zou voelen, zou ik mijn kleinkinderen nooit meenemen.”
Dat West Ham United wel de voetbalclub is met het hoogste aantal arrestaties van het land, bijna honderd in 2021-2022, dat wist ze niet. „Misschien was dat bij de internationale wedstrijden?” Vorig jaar won de club de Europa Conference League, rond de halve finale tegen AZ waren er opstootjes tussen fans van beide ploegen.
Tegenwoordig gaat het bij ongeregeldheden in het Engelse voetbal, zegt hoogleraar Pearson, bijna altijd om spontane uitbarstingen en niet om vooraf georganiseerde onrust. Als voorbeeld geeft hij fouten in het begeleiden van de mensenmassa’s, bijvoorbeeld dat groepen fans de verkeerde kant op worden gestuurd en per ongeluk recht op elkaar botsen. Of het niet communiceren van besluiten, als tijdens de rust de bar ineens dichtgaat terwijl fans al tien minuten staan te wachten. „Er zijn nog wel kleine groepjes die naar wedstrijden komen met het idee om te rellen, maar die heeft de politie meestal wel in beeld.”