Geregeld heeft de wijkagent nauwelijks oog voor zijn eigen buurt en verliest zo het zicht op probleemjongeren, die daardoor kunnen uitgroeien tot gevaarlijke beroepscriminelen. Basisteams zijn soms zo krap bezet dat iemand die waarschijnlijk onder invloed rijdt niet aan de kant wordt gezet. Hennepplantages en oplichtingszaken tot 2.000 euro worden niet meer opgepakt. Gewapende overvallen worden alleen onderzocht als er direct duidelijke sporen zijn, zoals dna en camerabeelden. Bij de huidige explosiegolf in grote steden zoekt men alleen degene die het explosief plaatste, niet diens opdrachtgever.
Er leven onder Nederlandse politieagenten grote zorgen over de druk op de politie. Die is al jaren hoog maar heeft nu een kookpunt bereikt, zo komt naar voren uit gesprekken die NRC voerde met 23 agenten door heel Nederland, van wijkagent tot korpschef.
Zeker, het nodige bij de politie gaat wél goed. Van de 112-noodhulp en het in goede banen leiden van demonstraties, tot de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Daar werden mede dankzij het kraken van cryptocommunicatienetwerken grote successen geboekt, zoals het oprollen van het criminele netwerk rond Ridouan Taghi en het inrekenen van een waslijst aan drugscriminelen als Piet Costa. Toch maakt het merendeel van de agenten die NRC sprak zich vanwege de huidige krapte en druk ernstig zorgen over de slagkracht van de politie en de gevolgen die dat voor de maatschappij heeft of gaat hebben.
Henk van Essen erkent dat de politie op een aantal grote thema’s tekortschiet. Volgens de korpschef, die begin volgend jaar afzwaait, is dat een direct gevolg van het toenemend aantal maatschappelijke vraagstukken en een structureel tekort aan beschikbare middelen. „Veiligheid vergroten begint bij voorkomen”, weet Van Essen. „En voor dat voorkomen heb je voldoende agenten nodig die gewoon in de wijk zijn, die je als burger kan aanspreken. De samenleving verdient een politie die nabij, zichtbaar en benaderbaar is. Die is er nu te weinig.”
Lees ook
De politie vindt het zelf ook niet meer uit te leggen: overvallers en drugscriminelen gaan te vaak vrijuit
Hoe komt dat?
„De maatschappelijke onvrede is toegenomen en demonstraties – van corona tot boerenprotesten en klimaat – kosten veel mankracht. Extinction Rebellion kostte ons elke dag zo’n 150 agenten. We zijn steeds meer tijd kwijt aan personen met verward gedrag. En er moeten steeds meer mensen bewaakt worden in Nederland, dat kost ons per jaar vierhonderd agenten uit de basisteams. Dat zijn keuzes die we in overleg met het Openbaar Ministerie en burgemeesters noodgedwongen maken. Ook is er de vergrijzing: we moeten in vijf jaar tijd zo’n 14.000 politiemensen vervangen die met pensioen gaan. Er is nieuwe aanwas, maar die wordt weer opgeleid door ervaren politiemensen, en ook dat gaat ten koste van de bezetting.”
Deze situatie heeft grote gevolgen voor wat de politie nog goed kan oppakken, vertellen agenten.
„Dat heeft het. Vooral in onze signalerende taak. Het beeld dat we van sommige wijken in Nederland hebben, verslechtert. Bijvoorbeeld: signalen over overlastgevende jeugdgroepen, voorkomen dat jonge jongens niet verder het criminele pad op gaan, weten waar mensen wonen die verward gedrag vertonen.”
Volgens uw mensen gaat het verder dan dat en staat ook het klassieke boeven vangen onder druk.
„Ja. Aan veel zaken van veelvoorkomende criminaliteit komen we niet toe: winkeldiefstallen, uitgaansgeweld, vernielingen. Op dit moment komt het bijvoorbeeld voor dat, ook als er camerabeelden zijn van het vernielen van je auto of nog erger stelen, zo’n zaak blijft liggen. Dit is erg. Slachtoffers doen aangifte en verwachten dat wij iets doen. Maar dat kunnen we lang niet altijd waarmaken. We zien in de cijfers dat het vertrouwen in de politie bij die slachtoffers daalt.”
Hoelang blijft dit zo?
„Ik denk een jaar of drie, vier. We zullen er als samenleving een prijs voor betalen dat we daar nu niet aan toe komen. Je wordt namelijk later geconfronteerd met criminelen, waartegen je mogelijk in eerder stadium had kunnen optreden. Maar ondanks die druk leveren we nog steeds goede prestaties: de grote opsporingsonderzoeken en demonstraties die goed verlopen.”
Waarom geeft u dan niet meer aandacht aan de wijken? Is dat niet belangrijker dan demonstraties faciliteren?
„Op dit moment wint de urgentie het van de importantie. Een persoon wordt nú bedreigd, demonstranten blokkeren nú de A12. Dan reageren we daarop. Dat wordt ook van ons verwacht.”
Bent u nu niet te veel aan het reageren op incidenten, met latere problemen tot gevolg?
„Er zit op dit moment veel focus op repressie, dat klopt en dat is ook nodig. Maar repressie zonder preventie is eindeloos. Het moeilijke is: repressie loslaten kan niet. En wat denken jullie als we er niet staan wanneer Ajax-supporters de hoofdingang van de Arena proberen binnen te dringen? Dan stellen alle media de vraag: waar was de politie? Natuurlijk wil ik meer de wijken in. Maar de actualiteit wint het van de lange termijn.”
U zegt: we kunnen nu niet anders?
„Het kan altijd anders.”
U wilt niet anders?
„Het heeft met het systeem te maken dat er altijd naar de politie wordt gekeken als het misgaat. We worden nu of door de kat of door de hond gebeten. Als we meer in de wijk willen zijn, gaat dat ten koste van inzet bij Ajax-Feyenoord en demonstraties. En als dat uit de hand loopt, dan wordt dat de politie verweten.”
Neemt u de buitenwereld dat kwalijk?
„Ik denk dat de consequenties daar meer op het netvlies mogen staan. Dat als we met een heel ME-peloton – gevuld met wijkagenten, politiemensen uit de noodhulp en rechercheurs – bij een voetbalwedstrijd staan, dat op lange termijn grote maatschappelijke gevolgen kan hebben. Zo’n peloton agenten trek je uit de wijk.”
Wat is de rol van politiek Den Haag en het ‘hard aanpakken’-sentiment bij de huidige situatie van de politie?
„Het accent lag op repressie. Dat is ook belangrijk, we hebben met succes fors geïnvesteerd in het aanpakken van georganiseerde misdaad. Alleen, je moet ook blijven investeren in preventie: wijkteams, kleinere criminaliteit aanpakken. Daar komen we nu helaas te weinig aan toe. Maar het is ook moeilijk: ik zou wel duizend extra mensen willen in de wijken, maar ik kan er de komende kabinetsperiode maar driehonderd extra opleiden.”
Onlangs stuurde Van Essen de Tweede Kamer een brandbrief, waarin hij om extra geld vraagt voor de komende vier jaar: 400 miljoen euro in totaal. De ene helft om het structureel tekort van de Nederlandse politie te verhelpen, de andere helft om de eigen ICT-systemen veilig te houden en te moderniseren. „Zonder dat extra geld moet ik dat uit de personeelsbegroting halen. En dat betekent duizend minder agenten dan nu. En u ziet wat de problemen nu zijn, dus dat kan echt niet.”
In Oost-Nederland zijn scherpe keuzes gemaakt en worden bepaalde kleinere misdrijven, zoals oplichting en hennepteelt, niet opgepakt. Dat geeft lucht. Helpt het als de politie ook elders dit soort keuzes maakt?
„Ik vind dat we dat vaker moeten doen. We hebben meer werk dan we aankunnen. Dan moet je kiezen. Dat gebeurt al door het hele land, maar niet zo expliciet als in Oost-Nederland.”
Wie bestrijdt de crimineel als de politie het niet meer doet?
„Bedrijven kunnen soms ook meer zelf doen. Neem de zelfscankassa: een besparing voor de winkelier, maar meer werk voor de politie, omdat het aantal winkeldiefstallen lijkt toegenomen. In plaats van naar de politie te kijken kan een winkelier een diefstal ook civielrechtelijk afdoen door een winkelverbod op te leggen en een schadevergoeding van 181 euro te eisen.”
Lees ook
Deze supermarkt heeft geen kassa, dus wat heeft een winkeldief er te zoeken?
Kunt u het principieel accepteren dat zulk politiewerk door anderen of überhaupt niet wordt gedaan?
„Ik vind dat nu te vaak en soms te makkelijk naar de politie wordt gekeken. De politiek moet met antwoorden op maatschappelijke vraagstukken komen. Ik weet zeker dat de samenleving ziet wat er allemaal op het bordje van de politie ligt en begrijpt dat we niet alles kunnen doen. Tuurlijk willen we graag ook hennepplantages oprollen of alle autodiefstallen onderzoeken, maar luxe keuzes zijn er niet. Dat is de huidige staat van de politie. Wat we ook kiezen: het doet altijd ergens pijn.”